Volledig scherm
In Horizon Kolkemate verblijven jongeren met een voorlopige detentie, kort verblijfdetentie (opvang) en lang verblijfdetentie. foto Ronny te Wechel

Zutphense jeugdgevangenis Kolkemate sluit in zomer de deuren

ZUTPHEN - De Zutphense justitiële jeugdinrichting (JJI) Horizon Kolkemate sluit in juli dan wel augustus van dit jaar definitief de deuren.

Het bestuur van Horizon, de organisatie waar Kolkemate onder valt, legt zich neer bij het besluit van staatssecretaris Fred Teeven om de jeugdgevangenis buiten gebruik te stellen en stuurt inmiddels '100 procent' aan op het opheffen van de jeugdgevangenis.

Medewerkers worden waar mogelijk ondergebracht bij Horizon-locatie De Vaart in Sassenheim. Wat er met het overige personeel gaat gebeuren (bij Kolkemate werken zo'n 160 mensen), is vooralsnog onzeker. De staatssecretaris heeft toegezegd er alles aan te zullen doen het personeel te begeleiden van werk naar werk.

Het einde van Kolkemate hangt al sinds november in de lucht. Toen maakte Teeven aan de Tweede Kamer bekend de Zutphense jeugdinrichting nog voor 1 januari 2014 op te zullen doeken. Dit vanwege verwachte overcapaciteit binnen justitiële jeugdinrichtingen. Volgens de staatssecretaris moeten maatregelen worden getroffen om leegstand te voorkomen.

Lees meer over dit onderwerp in de Stentor editie Zutphen, van dinsdag 5 maart

Zutphen