Volledig scherm
Kinderen proberen een van de dieren onstuimig van water te voorzien. © Ronny te Wechel

Zutphense kinderboerderij De Schouw vreest einde van bestaan

Over bezoekers niet te klagen, toch vrezen ze bij de Zutphense kinderboerderij De Schouw dat het einde nabij is. Er is structureel geld nodig.

Jaarlijks 25.000 euro aan extra inkomsten én een nieuw bestuur zijn nodig om de toekomst veilig te stellen van Zutphense kinderboerderij De Schouw. Dat stelt het huidige bestuur van de Schouw, waarvan de leden hun functie per direct beschikbaar stellen. Met twee keer 20.000 euro van de gemeente, zingt de kinderboerderij het naar verwachting nog hooguit een jaar uit. 

Privatisering

Na de privatisering in 2013 werd van alles geprobeerd om de dierenweide levensvatbaar te krijgen. Maar de reserves die De Schouw had (60.000 euro), slonken evengoed als sneeuw voor de zon. Reden: er is structureel geld te kort. Behalve uit donaties komt het geld voornamelijk uit de verhuur van de locatie aan zorginstelling Zozijn, die aan de Schouwlaakseweg een vijftiental cliënten begeleidt. Die inkomsten zijn samen onvoldoende om de totale lasten van de kinderboerderij te dekken. 

Beheerder

De lasten van de Schouw bedragen in totaal zo'n 100.000 euro per jaar. Naast voer, onderhoud en gas, water en licht, drukken vooral de beheerderskosten zwaar op de begroting. Een beheerder kost De Schouw inclusief alle werkgeverslasten 36.000 per jaar. Die lasten worden deels gedekt door Zozijn, maar 20.000 euro moet elders vandaan worden gehaald. ,,Hiervoor wil niemand doneren. We krijgen vooral labelgeld; voor speeltoestellen of een nieuw hek ", zegt bestuurslid Piet de Graaff. ,,Terwijl we verplicht zijn een beheerder te hebben."

Geen entree

Jaarlijks komen er zo'n 60.000 bezoekers door de poorten van de Schouw, toch is entree heffen voor de kinderboerderij geen optie, zegt De Graaff. Daarbij wijst hij op de maatschappelijke functie. ,,Veel Zutphenaren leven op de armoedegrens."

De gemeente sprong voor 2017 en 2018 eenmalig bij. ,,En daarvoor zijn we de gemeente dankbaar", haast voorzitter Pien Metternich te zeggen, ,,maar we vrezen aan ons laatste jaar te zijn begonnen." Dat structureel 25.000 euro nodig is, heeft te maken met het indekken van onvoorziene kosten. De Graaff: ,,Als morgen een koe doodgaat, kunnen we geen nieuwe kopen."

Zutphen