Volledig scherm

Zutphense kunstenaar Martien de Kler overleden

ZUTPHEN - De Zutphense kunstenaar Martien de Kler is overleden. De eerste winnaar van de Piet Brandsma Kunstprijs kwam vorige week woensdag te overlijden als gevolg van een tragisch ongeval. De Kler is 73 jaar geworden.

De in Zaandijk geboren De Kler doorliep de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en sleet zijn eerste werken op 25-jarige leeftijd via de Contraprestatie, de voorloper van de latere Beeldende Kunstenaars Regeling. "Het gaf mij de vrijheid om te experimenteren. Ik ben lang een kind van mijn tijd geweest", liet hij optekenen in 2013.

De Kler, die twee jaar geleden in het Stedelijk Museum exposeerde met een kleine tentoonstelling van werken die hij maakte over het bombardement van Zutphen in 1944, liep niet te koop met zijn kunst en was wars van de elite en commercie. "Laat mij maar schilderen", zei hij ooit. Zijn werk laat zich kenmerken door beweging en verandering, door licht en donker. In de jaren '70 en '90 van de vorige eeuw werd hij gegrepen door oorlogen en ellende in de wereld: het politieke thema kreeg een grote rol. Maar het was niet altijd maatschappelijke betrokkenheid die hem dreef. De vooral lichamelijke schilderijen uit zijn vroege periode knallen eruit door kleur en formaat.

In 2010 ontving De Kler de Piet Brandsma Kunstprijs. De jury loofde hem vanwege zijn 'innerlijke vuur' dat was terug te zien in zijn werk. "Hij gebruikt warme, gloedvolle kleuren, die hij met veel dynamiek en beweging op het doek zijn aangebracht. De nadruk ligt op stemming, sfeer, verandering en beweging. In zijn actueel werk zijn het vooral geïsoleerde personen, die tegen een lege achtergrond zijn neergezet."

De uitvaart heeft dinsdag in besloten kring plaatsgevonden.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

Zutphen