Volledig scherm
© ANP

Zutphense sportvelden nog dit jaar rookvrij

Met een peuk langs de lijn staan, is er in Zutphen straks niet meer bij. In navolging van de atletiek-, hockey- en korfbalvereniging, doen nog dit jaar ook de vijf Zutphense voetbalverenigingen de sigaret in de ban. 

Alle buitensportverenigingen in Zutphen zijn na dit jaar rookvrij of rookarm, dat hebben de voorzitters van de acht clubs in overleg afgesproken. Dit voorjaar praten ze verder, onder meer om te bespreken hoe streng het antirookbeleid precies wordt. 

Rook-arm

Roken op de accommodaties gaat sowieso in de ban, de vraag - per club - is alleen of er op sportcomplexen nog een plek overblijft waar roken nog wél wordt gedoogd, of niet. Met zo'n plek waar verstokte rokers hun toevlucht kunnen nemen, is sprake van een 'rook-arm' complex.

Quote

Van meerdere ouders van jeugdleden kregen we mailtjes: wanneer wij eens overstag gaan.

Hans van Bel

Atletiekvereniging Hanzesport, hockeyclub MHC en korfbalvereniging KVZ gingen vorig jaar al overstag. Bij de vijf voetbalclubs in de gemeente is roken nog wél toegestaan. Ook daar klinkt de roep om een rookvrij terrein echter steeds luider, zegt FC Zutphen-preses Hans van Bel. ,,Van meerdere ouders van jeugdleden kregen we mailtjes: wanneer wij eens overstag gaan. Dat was voor ons aanleiding actie te ondernemen." Deze ouders zijn ook bij de plannen betrokken, om de praktische uitvoering van het rookverbod bij FC Zutphen te onderzoeken.

Unaniem

De leden van KVZ besloten afgelopen najaar al om roken in de ban te doen. ,,Iedereen stemde daar voor, ook de rokers", zegt voorzitter Henk Jan Milius. Langs het veld roken, of op het terras is er inmiddels niet meer bij maar rokers kunnen nog wel ergens achter het clubhuis terecht. ,,Daar hebben we - zo ver mogelijk weggestopt - een rookplek, die we heel sober hebben ingericht. Er staan geen tafels en er is geen afdakje, want het moet er niet te gezellig worden." De invoering van het rookverbod ging volgens Milius zonder slag of stoot. ,,Heel af en toe moeten we nog iemand van een bezoekende club op het rookverbod wijzen, maar dat is het wel."

Draagvlak

De Zutphense sportverenigingen hebben samen zo'n 5000 leden. ,,En dat zijn alleen nog de leden zelf. Inclusief hun gezinnen, bereiken we hiermee veertig tot vijftig procent van de Zutphenaren", zegt Van Bel, die spreekt van een 'breed draagvlak' voor een rookverbod. 

Zutphen