Volledig scherm
Zwembad IJsselslag in Zutphen. © PVG

Zwembad de IJsselslag sluit jaar af met een flink financieel tekort

Zwembad de IJsselslag aan de Laan naar Eme in Zutphen sluit 2016 af met een flink financieel tekort. In een onlangs aan enkele raadsleden gepresenteerd overzicht wordt een negatief resultaat van 88.000 euro vermeld. Eind vorig jaar meldde bestuursvoorzitter Rik Rook van Stichting Sportaccomodaties Zutphen (SSAZ), dat het nieuwe zwembad van de gemeente huurt, nog dat IJsselslag op koers lag qua inkomsten. Het lijkt er nu op dat die lezing niet klopt.

Een gemeentelijk woordvoerder bevestigt dat er na het zomerreces aan de gemeenteraad gevraagd zal worden om een tekort te dekken dat bij IJsselslag is ontstaan. Hoewel de jaarrekening door SSAZ naar de gemeente is gestuurd kan er nog niet ingegaan worden op de hoogte van het tekort en op andere details over de financiële toestand en bezoekersaantallen bij het zwembad, meldt dezelfde woordvoerder. Wethouder Coby Pennings liet vlak voor het zomerreces tijdens een forumvergadering al wel weten zich zorgen te maken over de exploitatie van het zwembad. Secretaris Harry de Jong van SSAZ verwijst naar de gemeente en meldt op dit moment niet op de financiële toestand van IJsselslag in te willen gaan.

Het negatieve resultaat van IJsselslag zou een domper zijn voor de gemeente Zutphen, die in 2016 al een bedrag van ruim 640.000 euro bijdroeg aan het zwembad en bovendien nog eens een reserve van 115.000 euro voor groot onderhoud aanlegde. Het doel van de bouw van IJsselslag in 2015 was nu juist om de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan de exploitatie van het zwembad te verlagen en te voorkomen dat er met regelmaat extra financieel bijgesprongen moest worden. Vanaf het begin waren er echter twijfels over de sobere opzet van het zwembad en de bezoekersaantallen die daarmee zouden kunnen worden getrokken.

Preventieve sluiting

Hoeveel er na de zomer extra moet worden uitgetrokken door de gemeenteraad is nog onduidelijk. In de presentatie wordt namelijk behalve het tekort over 2016 ook vermeld dat de preventieve sluiting aan het begin van dit jaar 95.000 euro aan extra kosten met zich mee heeft gebracht. IJsselslag moest ongeveer een maand worden gesloten na gezondheidsklachten van zwemmers. Dat zorgde behalve voor extra kosten uiteraard ook voor veel gemiste inkomsten.  

Zutphen