Volledig scherm
Het Bronsbergermeer in Zutphen © Archieffoto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zwemmers in Bronsbergermeer in Zutphen moeten rekening houden met zwemmersjeuk

De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Bronsbergermeer in Zutphen dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. De provincie geeft deze waarschuwing nadat er een reeks meldingen van klachten over zwemmersjeuk zijn binnengekomen.

Klachten beginnen met lichte jeuk en rode bultjes op het lichaam. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is dan zeer intens. Doorgaans verdwijnen de bultjes en de jeuk binnen een week weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

Droge kleding

,,Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten die de zwemmersjeuk veroorzaken. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken’’, laat provinciewoordvoerder Tim van den Brink weten.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. ,,Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels. Zij dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt, waarna een allergische reactie ontstaat.

Brummen

De waarschuwing van de provincie is de tweede waarschuwing in de regio in twee dagen tijd. Dinsdag waarschuwde de provincie Gelderland al voor zwemmersjeuk in recreatieplas het Gat van Cortenoever in Brummen.

Zutphen