Zes ouderen die in verzorgingshuis De Hazelaar in Hasselt woonden zijn overleden.
Volledig scherm
Zes ouderen die in verzorgingshuis De Hazelaar in Hasselt woonden zijn overleden. © Pedro Sluiter Foto

Aantal doden door coronavirus in Zwartewaterland opgelopen tot twaalf

Het aantal personen uit Zwartewaterland dat is overleden door het coronavirus is opgelopen tot twaalf. Vanochtend overleed een vrouw uit Hasselt die in het ziekenhuis lag. 

Gisteren maakte burgemeester Eddy Bilder bekend dat er voor het eerst iemand uit Genemuiden met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.

Hasselt is met elf mensen die gestorven zijn aan corona zwaar getroffen. Zes slachtoffers zaten in verzorgingshuis De Hazelaar. Ook een pas 58-jarige man uit Hasselt is overleden.

Bron besmetting

Bilder noemt de situatie bij De Hazelaar ‘een groot drama’. ,,Bij De Hazelaar is waarschijnlijk ook één bron van besmetting geweest. Als je zelf niet weet dat je ziek bent, kan je wel andere mensen besmetten. Nu zit iedereen apart op de kamer, maar twee weken terug was dit nog niet zo. Er werd samen gegeten met meerdere personen aan één tafel. Dan kan een besmetting snel doorgegeven worden.’’

,,Het is heel verdrietig om zoveel leed te zien ontstaan’’, beaamt Bilder. ,,Iedereen begint nu wel iemand te kennen die is overleden, daardoor krijgt voor veel mensen het verdriet een gezicht. Ik schrijf een brief aan alle nabestaanden van mensen in de gemeente die door het virus zijn overleden om ze mijn medeleven te betuigen.’’

Zorgorganisatie IJsselheem, waar De Hazelaar onder valt, wil niet reageren op de situatie rond corona. ,,We hebben op dit moment niet iets toe te voegen aan de berichtgeving hierover’’, laat een woordvoerder weten.

 1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
  PREMIUM

  Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

  De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”
 2. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
  PREMIUM

  Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

  Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel