Volledig scherm
Een verbrande balenpers en afvalresten van tapijtproductie. © Ruud de Jager

Asbest in tuinen na grote brand in Genemuiden

Video & UpdateIn een loods aan de de Burgemeester ten Veldestraat in Genemuiden is vrijdagavond een grote brand uitgebroken. Tegen 20:45 werd het sein brandmeester gegeven en kon worden begonnen met nablussen. Een paar uur later was het weer mis, de brand laaide weer op. In tuinen van omliggende woningen is asbest terechtgekomen. Het hele gebied is afgezet. 

De veiligheidsregio schaalde gisteravond op naar 'zeer grote brand' en was met meerdere brandweervoertuigen op locatie aan de Industrieweg. De brand zat vermoedelijk tussen een spouwmuur, meldt de veiligheidsregio. De brandweer had moeilijkheden om de brandhaard te bereiken. Om de brand goed te kunnen blussen werden sloopwerkzaamheden uitgevoerd.

Uiteindelijk kon de brand in de spouwmuur na enige tijd worden geblust en leek de rookontwikkeling weer snel af te nemen. De brandweer was nog wel een groot deel van de nacht aanwezig bij het pand. Of er nu meer schade is ontstaan, is op dit moment niet bekend. Voor zover bekend zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, de rookontwikkeling bleef ditmaal iets beperkter dan vrijdagmiddag.

Volledig scherm
De ravage na de brand in Genemuiden © Sloopwerken Weever

Het ziet er naar uit dat er geen gewonden zijn gevallen, aldus een verslaggever ter plaatse. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. ,,Dat heeft nu even geen prioriteit,'' aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer schaalde na de brandmelding rond 18:00 uur snel op naar grip 1. In de omgeving waren de rookpluimen goed zichtbaar.

In de getroffen loods werden boten en riet opgeslagen. Brandweervoertuigen van de korpsen uit de wijde omtrek zijn op de brand afgekomen om de brandweer van Genemuiden te helpen met blussen. Het bluswater werd uit de stadsgracht gehaald. 

Asbest

Als gevolg van de brand zijn vijftien woningen ontruimd en er is asbest vrijgekomen. Eerst moet het asbest worden opgeruimd, dat gaat vandaag gebeuren. 

Ontruimingen

De brand vond plaats in centrum van Genemuiden. Door de dichte bebouwing werd besloten om vijftien woningen te ontruimen. Voor de bewoners van deze woningen is een opvanglocatie geregeld. Verder werd de omgeving ruim afgezet met linten. Door de smalle straatjes in het stadje was het voor de hulpdiensten nog een hele opgave om de locatie te bereiken.

De brandweer adviseerde inwoners van Genemuiden om ramen en deuren te sluiten. Verder riep zij op om niet naar de brandhaard toe te komen en de hulpdiensten de ruimte te geven bij het bestrijden van de brand. 

Volledig scherm
De brand vond plaats in een loods in het centrum van Genemuiden. © Henry Wallinga

Rookpluimen

Op social media worden vele foto's geplaatst van de rookpluimen die zichtbaar zijn in de wijde omgeving. 

Volledig scherm
De rookpluimen hangen boven het centrum van Genemuiden. © Ginopress

Kop van Overijssel