Volledig scherm
De verkoop van de bibliotheek in Hasselt gaat niet door. Bibliotheek Zwartewaterland heeft het pand uit de verkoop gehaald. Verkoop is duurder dan behoud, heeft het bestuur berekend. foto Pedro Sluiter

Bibliotheek Hasselt moet weer gezellig worden

HASSELT Nog geen maand geleden prijkte het 'te koop-bord' bij wijze van spreken nog op de gevel. Nu wordt alles op alles gezet om de leeszaal aan de Van der Vechtlaan in Hasselt weer gezellig te maken.

Als tijdens de verbouwing van haar huis de bibliotheek uit Hasselt dreigt te verdwijnen, komen Corrie Folkersma en Ria Brandwagt in actie. "Het mag niet zo zijn dat we verbouwen om levensbestendig te kunnen wonen, terwijl alle voorzieningen verdwijnen", zegt Folkersma. Samen met Brandwagt neemt ze het burgerinitiatief om van de bibliotheek aan de Van der Vechtlaan een 'heel mooi centrum te maken waarin je veel voorzieningen kunt onderbrengen'.

Het is de bedoeling van het pand een centrum te maken met veel voorzieningen. De leeszaal, die nu meer op een kantoor lijkt, moet gezellig worden. Folkersma en consorten zijn dan ook druk aan de klus. De naam Kulturhus neemt Folkersma liever niet in de mond, maar de bibliotheek moet daar qua sfeer en idee wel op gaan lijken. "Het achterliggende idee van heel veel voorzieningen onder een dak spreekt ons aan." Meerdere organisaties hebben zich al gemeld. Maar eerst afbreken en opbouwen. Vooralsnog gelden de reguliere, beperkte openingstijden van de bibliotheek. "We hopen vanaf 1 januari meer open te zijn. Het liefst vijf of zes dagen per week. Op 21 maart 2017 bestaat de SCAB 25 jaar. Dat moet een heel groot feest worden."

Kop van Overijssel