Volledig scherm
© anp

Boerenbedrijf Genemuidenaar in gevaar door verwaarlozing

Koeien in vervuilde stallen, te weinig drinkwater, ondervoed en met uierontstekingen: het is al langere tijd niet best gesteld met de veestapel van Genemuidenaar D. van D. Toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zag geen andere mogelijkheid dan naar justitie te stappen.

Want alleen via die weg kan stillegging van het bedrijf – en dus inbeslagneming van de dieren – worden bereikt. En dat is wat de vijftigjarige boer boven het hoofd hangt. De economische politierechter in Zwolle legde hem vrijdag stillegging op van een half jaar, geheel voorwaardelijk. Plus een werkstraf van honderd uur, ook voorwaardelijk.

De man moet dus als de donder maken dat hij zijn boel op orde krijgt, want bij nieuwe overtredingen is het einde nabij en dat gaat hem aan het hart. ‘Het is mien vee en mien leven’, zegt hij tegen de rechter.

Hij is een man die het liefst alles zelf regelt en wars is van autoritaire bemoeienis, blijkt uit een rapport van de reclassering. Hij kan of wil zich niet ‘conformeren aan de steeds veranderende wet- en regelgeving’. Sinds 2010 is de NVWA al met hem in de weer. Sindsdien zijn er wel verbeteringen aangebracht, maar deze leken niet te helpen. In december vorig jaar werden bij een controle kalveren aangetroffen die niet waren geoormerkt. Ook waren er te weinig watervoorzieningen voor de circa zestig runderen op stal.

De boer kreeg drie weken gedwongen een hulp – ‘prima kerel’ , zegt hij – maar in februari bleek de boel nog steeds niet op orde. In februari werd de melkafname stilgelegd, omdat de melk te veel ontstekingscellen bevatte.  Van D. is geen man die graag antibiotica gebruikt. ‘Maar het is toch een heel pijnlijke aandoening”, werpt de officier van justitie op.

Verbeterplan

Van D. is naar eigen zeggen doende met een verbeterplan: op tijd melken, de stallen schoonmaken. Zijn beesten staan een groot deel van het jaar buiten, maar juist als ze in de winter binnen staan komen controleurs langs. Hij heeft het er niet zo op. Eind februari verlieten er twee spoorslags het bedrijf, omdat ze werden bedreigd en geslagen. Voor die zaak moet Van D. nog een keer apart voorkomen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’
    PREMIUM
    video

    Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’

    Bart Mooiweer kan het nog steeds niet geloven. Dankzij het televisieprogramma 'Typisch Zwarte Water’, sinds vorige week elke maandag- tot en met donderdagavond te zien op NPO2, is zijn vermiste poes Vlekje na vier jaar weer terug op het oude nest. Bart keek naar de eerste aflevering en herkende de kat, die zich samen met boer Harm Kooiker te goed deed aan een bak bami.

Kop van Overijssel