Volledig scherm
© anp

Boerenbedrijf Genemuidenaar in gevaar door verwaarlozing

Koeien in vervuilde stallen, te weinig drinkwater, ondervoed en met uierontstekingen: het is al langere tijd niet best gesteld met de veestapel van Genemuidenaar D. van D. Toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zag geen andere mogelijkheid dan naar justitie te stappen.

Want alleen via die weg kan stillegging van het bedrijf – en dus inbeslagneming van de dieren – worden bereikt. En dat is wat de vijftigjarige boer boven het hoofd hangt. De economische politierechter in Zwolle legde hem vrijdag stillegging op van een half jaar, geheel voorwaardelijk. Plus een werkstraf van honderd uur, ook voorwaardelijk.

De man moet dus als de donder maken dat hij zijn boel op orde krijgt, want bij nieuwe overtredingen is het einde nabij en dat gaat hem aan het hart. ‘Het is mien vee en mien leven’, zegt hij tegen de rechter.

Hij is een man die het liefst alles zelf regelt en wars is van autoritaire bemoeienis, blijkt uit een rapport van de reclassering. Hij kan of wil zich niet ‘conformeren aan de steeds veranderende wet- en regelgeving’. Sinds 2010 is de NVWA al met hem in de weer. Sindsdien zijn er wel verbeteringen aangebracht, maar deze leken niet te helpen. In december vorig jaar werden bij een controle kalveren aangetroffen die niet waren geoormerkt. Ook waren er te weinig watervoorzieningen voor de circa zestig runderen op stal.

De boer kreeg drie weken gedwongen een hulp – ‘prima kerel’ , zegt hij – maar in februari bleek de boel nog steeds niet op orde. In februari werd de melkafname stilgelegd, omdat de melk te veel ontstekingscellen bevatte.  Van D. is geen man die graag antibiotica gebruikt. ‘Maar het is toch een heel pijnlijke aandoening”, werpt de officier van justitie op.

Verbeterplan

Van D. is naar eigen zeggen doende met een verbeterplan: op tijd melken, de stallen schoonmaken. Zijn beesten staan een groot deel van het jaar buiten, maar juist als ze in de winter binnen staan komen controleurs langs. Hij heeft het er niet zo op. Eind februari verlieten er twee spoorslags het bedrijf, omdat ze werden bedreigd en geslagen. Voor die zaak moet Van D. nog een keer apart voorkomen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

 1. Klein beetje wiet kweken? Zwartewaterland staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurgesteld
  PREMIUM

  Klein beetje wiet kweken? Zwartewa­ter­land staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurge­steld

  De soap van de twee wietplanten van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt is voorlopig niet ten einde. Een meerderheid van de gemeenteraad van Zwartewaterland steunde donderdag niet een motie waarbij maximaal vijf wietplanten voor medicinaal gebruik in de gemeente gedoogd zouden worden. ,,Teleurstellend”, noemt Jan dit besluit. Het echtpaar overweegt om aangifte van diefstal te doen en naar de Tweede Kamer te gaan.
 2. Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstadje geweest
  PREMIUM
  Video

  Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstad­je geweest

  Het is precies 60 jaar geleden dat in Genemuiden het Veergat en de Drecht werden gedempt waardoor het water grotendeels uit het centrum verdween. Wat als dit niet was gedaan? Was Genemuiden dan nu een levendig havenstadje aan het Zwarte Water geweest, met door het hele centrum afgemeerde pleziervaartuigen aan de kades? Co Mateboer van Vrienden van Oud Genemuiden, de stichting die een expositie heeft samengesteld over de demping, denkt van niet, maar wil het ook niet helemaal uitsluiten.

Kop van Overijssel