Volledig scherm
Burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland. © Gemeente Zwartewaterland

Burgemeester Bilder wil praten over Hasselter Euifeest

Het Euifeest in Hasselt is toe aan een goede evaluatie. Dat geeft burgemeester Eddy Bilder aan na een nieuw incident tijdens het jaarlijkse evenement. Donderdagavond had een massale vechtpartij plaats in de feesttent. De organiserende Oranjevereniging Hasselt denkt over een strenger 'deurbeleid', maar blijft positief.

De politie zag donderdag na een melding van mishandeling dat er ,,flink gevochten werd in de tent''. Vier mannen uit Zwolle (20, 26, 30 en 31 jaar) zijn opgepakt wegens zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De aanleiding van de vechtpartij is nog onbekend. De politie hoopt dat getuigen meer licht op de zaak kunnen werpen. Het incident had overigens plaats tijdens een zij-evenement; het Euidarttoernooi.

Vechten

De vechtpartij brak uit tegen het einde van de avond. Volgens de dart-organisatie stond het vechten helemaal los van de wedstrijden. Ze vermoedt dat de daders niet voor de sport kwamen, maar er op uit waren om de boel te verpesten.

Eerder deze week was er ook een mishandeling in de kantlijn van het Euifeest. Bovendien waren er vernielingen, net als in voorgaande jaren. De Oranjevereniging baalt maar laat zich niet afschrikken door dit volgende incident, 'hoe vervelend ook', vertelt voorzitter Rieneke van der Kolk. ,,Dat dit gebeurt is echt heel jammer. Maar als wij nu stoppen verpesten we het ook voor anderen. Van de duizend man hebben er 996 een leuk gevoel.''

Evaluatie

Burgemeester Bilder van de gemeente Zwartewaterland was gistermiddag 'in hoofdlijnen bijgepraat' over de mishandeling. Ook hij verwijst naar eerdere incidenten. ,,Daarom is dit iets waar we bij de evaluatie uitgebreid naar gaan kijken. Nou is het zo dat overal waar veel mensen samen komen, er dingen gebeuren die je liever niet wil. Dus we moeten het ook niet overtrekken. Maar het beeld is wel dat de problemen wat toenemen en het is goed om daar over te praten.''

Kop van Overijssel