Buurt verdient geld door netjes te rijden: Hasselt heeft primeur met innovatieve snelheidsmeter

VIDEOVVN heeft aan de Sikkel in Hasselt een zogenaamde Safety-safe-snelheidsmeter geplaatst. Die beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 kilometer per uur houden door geld in een spaarpot te stoppen. Na een paar weken wordt de balans opgemaakt en kan de buurt het totaalbedrag besteden aan een door hen gekozen doel. Het is de eerste van Overijssel.

De Sikkel in Hasselt is een 30-km-zone, waar door veel weggebruikers te hard wordt gereden. Daarom is Veilig Verkeer Nederland (VVN) in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland en in samenwerking met de gemeente een buurtparticipatietraject gestart. De inzet van de Safety-safe is daar een onderdeel van. Na inzet van de meter worden nog andere acties gehouden om het aantal hardrijders te verminderen. 

Volledig scherm
In de Sikkel in Hasselt is een zogenaamde Safety-safe geplaatst. Iedereen die zich aan de snelheid houdt zorgt voor geld in de buurtpot. © Hedwich Dijkstra

Ruim 300 euro

De teller stond binnen een paar dagen op ruim 300 euro. Het geld kan bijvoorbeeld besteed worden aan het opknappen van een speeltuin. De buurt in Hasselt heeft er echter voor gekozen om als de Safety-safe weg is er een snelheidsmeter-smiley voor terug te laten plaatsen.

Volledig scherm
In de Sikkel in Hasselt is een zogenaamde Safety-safe geplaatst. Iedereen die zich aan de snelheid houdt zorgt voor geld in de buurtpot. © Hedwich Dijkstra

Wethouder Albert Coster van de gemeente Zwartewaterland is enthousiast over het traject: ,,We zijn blij dat de bewoners zich hard willen maken voor de verkeersveiligheid in de wijk. Alleen samen met hen kunnen we het aantal hardrijders verminderen. Met dit buurtparticipatietraject gaan we het snelheidsprobleem samen aanpakken.”

 1. Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Netherlands is beter dan Holland’
  PREMIUM

  Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Nether­lands is beter dan Holland’

  Nederland heeft sinds een week een nieuw logo. Het wordt geroemd en verketterd. De Hasselter zakenvrouw Thecla Bodewes sprak uitvoerig mee over het nieuwe merk, als voorzitter van het Internationaal Strategisch Overleg. De tulp moest blijven als beeltenis. ,,De tulp is Nederland. En The Netherlands is beter dan Holland... Holland is een bepaald deel van ons land.’’ Bodewes legt uit.
 2. In de startblokken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk
  PREMIUM

  In de startblok­ken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk

  Waar ooit de golven van de Zuiderzee klotsen en wat later de poldergronden bij Genemuiden waren, verrijst nu de nieuwste woonwijk van de tapijtstad: ’t Tag. Het oostelijk deel was in 2012 met 350 woningen volgebouwd. In Tag West staan al ruim 180 woningen en de bouwactiviteiten gaan voortvarend verder en schieten aardig op in de richting van de in de eerste fase maximaal 230 te bouwen huizen.

Kop van Overijssel