Kerkrentmeester Jan Roetman voorziet belangstellenden van tekst en uitleg over de restauratie van het Zwier van Dijkorgel in de hervormde kerk in Genemuiden.
Volledig scherm
PREMIUM
Kerkrentmeester Jan Roetman voorziet belangstellenden van tekst en uitleg over de restauratie van het Zwier van Dijkorgel in de hervormde kerk in Genemuiden. © Pedro Sluiter Foto

De verborgen schoonheden van Gaellemuniger pronkjuweel

Sommigen vinden 'm protserig met z'n 1786 pijpen, trompetterende cherubijntjes en al het goud wat er blinkt. 'Over the top' in dat verder zo bescheiden hervormde bolwerk van Genemuiden. Maar om werkelijk van dit orgel te houden moet je de ziel van deze stad doorgronden.

Want dat barokke pronkjuweel in de Grote Kerk is voor Gaellemunigers zoveel méér dan een lofinstrument. Het Zwier van Dijkorgel staat ook symbool voor de veerkracht van een stadje dat het zo vaak zo zwaar te verduren kreeg.

 1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
  PREMIUM

  Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

  De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”
 2. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
  PREMIUM

  Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

  Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel