Hasselt is met vijf dodelijke slachtoffers hard getroffen door het coronavirus.
Volledig scherm
Hasselt is met vijf dodelijke slachtoffers hard getroffen door het coronavirus. © Foto Freddy Schinkel

Eén nieuwe coronabesmetting in Hasselt, inwoners hangen vlag uit

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Hasselt is in 24 uur tijd met één opgelopen en gestegen naar 28. Als steun voor mensen in het door corona zwaar getroffen Hasselt gaat het carillon morgen rond het middaguur het stedenlied van deze stad spelen en hangen inwoners de vlag uit.

Met vijf doden is Hasselt - waar ruim 7000 mensen wonen - tot nu toe de zwaarst getroffen plaats boven de grote rivieren. Voor zover bekend zijn er de afgelopen dagen geen mensen in Hasselt overleden. In 24 uur tijd kwamen er in de gemeente Zwartewaterland vier nieuwe coronabesmettingen bij: in Genemuiden twee en in Zwartsluis ook één. In Zwartewaterland zijn er nu 39 mensen volgens officiële cijfers van de GGD besmet.

Zorgen

,,Er zijn naast Hasselt ook veel zorgen over Genemuiden. Daar hebben zich de afgelopen dagen veel mensen met verschijnselen van longontsteking gemeld”, vertelt Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder. ,,Het aantal vastgestelde besmettingen is slechts een deel van de mensen die ziek zijn. De daadwerkelijke aantallen liggen beduidend hoger.”

De toestand van meer dan tien mensen uit Hasselt is op dit moment kritiek. ,,De huisartsen in de gemeente zeggen dat we rekening moeten houden met meer besmettingen”, zei Bilder vanavond bij het lokale radiostation.

Carillon

Via Facebook roepen Hasselters elkaar op om morgen vanaf 12.00 uur de vlag van Hasselt of anders de nationale driekleur uit te hangen om familie van overleden personen, zieken, eenzame mensen en zorgpersoneel te steunen. Ook gaat het carillon in de Grote Kerk het Hasselter stedelied ‘Waar aan ‘t brede Zwartewater, ons oud stadje Hasselt ligt’ spelen.

Kop van Overijssel