Volledig scherm
Mark en Sharon Boot uit Lochem vermaakten zich prima bij een optreden van shantykoor Meppeler Muiters. Op het nummer 'We hebben een woonboot' ging de familie helemaal los. © Pedro Sluiter Foto

Eerste Zwartsluizer Zaterdag valt in het water

Op de eerste Zwartsluizer Zaterdag is de hoofdrol weggelegd voor vis. Het kleinschalige evenement beleeft ‘s ochtends met fikse regenbuien een valse start. Als in de middag het zonnetje doorbreekt zijn het vooral toeristen die het centrum van het Zwartewaterstadje bezoeken.

Quote

Vis moet zwemmen, maar dat men dat zo letterlijk neemt op een visdag is ronduit jammer te noemen

John Smits, Next-Step

Gerrit Pierik en Jacob Fijen houden het zaterdag om 12.00 uur al voor gezien. Het regent zo hard, dat de vrijwilligers van Draaiorgel De Parel uit Meppel het niet aandurven om nog meer zeemansliederen te spelen. ,,Het ging niet langer, hun boeken zouden nat worden,” zegt medeorganisator John Smits van Next-Step. Ook een koor keert huiswaarts. Smits ziet met lede ogen aan dat het springkussen en de schmink nauwelijks kinderen trekt. ,,Vis moet zwemmen, maar dat men dat zo letterlijk neemt op een visdag is ronduit jammer te noemen,” concludeert hij.

Meezingen

Shantykoor De Meppeler Muiters kunnen ‘s middags gelukkig wel optreden. Het is droog nu en een bleek zonnetje verschijnt aan de hemel. Vishandel Plat stelt zijn terras beschikbaar voor het handjevol toeschouwers. Het koor heft het zeemanslied ‘De Woonboot’ aan. Het gaat over een verliefd stel dat niet zwemmen kan. Mark Boot en zijn dochter Sharon vinden het prachtig. Spontaan gaan ze op de straat zitten, zingen luidkeels mee en maken roeibewegingen op het ritme van de muziek. ,,Mooi lied, vooral omdat het een accordeonsolo heeft. Mijn dochter speelt in het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest’', zegt vader Mark. Ze wonen in Lochem en hebben dit weekend hun motorboot aangelegd in Zwartsluis.

Brutus

Jan Doef uit Andijk is ook met zijn boot naar Zwartsluis komen varen. Hij neemt een kijkje bij het waterbasis waarin zes radiografische bestuurbare bootjes dobberen. ,,Grappig om te zien, vooral dat bootje met de naam Brutus waarvan je het motorgeluid kunt horen,” zegt hij waarderend. Henk van der Wal van de Groningse Vaargroep Noorderlicht legt uit dat dit een opdrukkertje is. ,,Dat is een oud binnenvaartscheepje, dat hier vroeger ook wel over het Zwartewater heeft gevaren,” legt hij uit.

Paling

Ondanks het regenachtige weer heeft Johan Sloot uit Urk met zijn palingrokerij goede zaken gedaan. Hij staat vlak voor het Urker Vispaviljoen. Eigenaar daarvan is Arie Noorloos. ,,Kibbeling, lekkerbek en zoute haring verkoop ik vandaag het meest”, zegt hij. Ook de komende vier Zwartsluizer Zaterdagdagen is hij present. Op 27 juli is er een rommelmarkt en braderie, op 3 augustus Kidsdag en boegsprietlopen, op 10 augustus Zomerbraderie en op 17 augustus Muziek Talentdag.

Kop van Overijssel