Volledig scherm
Een impressie van de optocht van versierde wagens tijdens de feestweek in Hasselt editie 2017. © archief Wilbert Bijzitter

Euifeest aangepast vanwege de droogte

Door het mogelijk onveilige water in Hasselt gaat het zakslaan boven de gracht op de laatste zaterdag van het Euifeest niet door. Bij de Euibattle op de eerste dag van het feest kan er geen water gepompt worden uit het Zwarte Water. Toch maakt Hasselt zich weer op voor een week vol activiteiten.

Het 'Slao 'm d'r in!' staat elk jaar op het programma op de laatste zaterdag van het Euifeest. De organisatie heeft besloten om het dit jaar niet door te laten gaan omdat ze geen risico wil nemen. ,,De grachten zijn groen. We hebben contact gehad met Rijkswaterstaat en het waterschap en die adviseren om het niet te doen", vertelt Euifeest-voorzitter Rieneke van der Kolk.

Algengroei

Het waterschap constateerde na onderzoek dat er geen blauwalg in de grachten zit, maar trof wel veel algengroei aan. Dit kan zich ontwikkelen tot blauwalg. Blauwalgen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor mens en dier.

Het Euifeest wordt morgen afgetrapt met 'Hasselt ontmoet Hasselt' in het centrum van het stadje. In de middag is de Euibattle met een recordaantal van 24 teams. Dit jaar komt het water niet uit het Zwarte Water. ,,Van de veiligheidsregio mag de brandweer niet water uit het oppervlaktewater pompen", zegt Van der Kolk ,,We hebben nu een watertank geregeld voor spellen met water."

Beschermen

In de feesttent op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond is dit jaar voor het eerst geen toegang voor kinderen jonger dan 14 jaar ,,We merkten dat zij er vaak zonder toezicht waren. In Hasselt is veel drankgebruik onder jongeren. Na overleg met de gemeente hebben we besloten om deze doelgroep te beschermen", legt Van der Kolk uit. ,,We willen niet dat iemand weggaat in een ambulance. Wij zijn daar wel verantwoordelijk voor."

Volgend jaar bestaat het Euifeest zestig jaar. Voorzitter Van der Kolk geeft aan dat de organisatie dan wil uitpakken. ,,We hebben al genoeg ideeën. Het lijkt ons mooi om activiteiten van vroeger, zoals de dikkebandenrace voor kinderen, weer te gaan doen. We willen de jeugd er meer bij gaan betrekken. Met deze doelgroep willen we om de tafel."

Kop van Overijssel