Volledig scherm
Pand van Breman TB in Genemuiden. © Pedro Sluiter Foto

Fraudeverdenking kost baas van Breman in Genemuiden de kop

Ernstige vermoedens van langdurige fraude met tapijtfacturen, een ‘zwarte kas’, vriendjespolitiek en een verziekte bedrijfscultuur: Breman Installatiegroep heeft directeur Goos van der Kamp van de Genemuider vestiging T.Breman (TB) terecht ontslagen.

Dat oordeelt de kantonrechter in Zwolle althans, in een recent vonnis. Daarin wordt Van der Kamp (62), die dik veertig jaar bij het bedrijf werkzaam was, aangerekend dat er gedurende bijna twaalf jaar onder zijn bewind meer dan 160 rekeningen ter waarde van ruim 1,4 miljoen euro aan twee tapijtbedrijven betaald werden. Die leverden daarvoor echter nooit tapijt. 

Daarnaast liet hij T.Breman-medewerkers onder werktijd privéverbouwingen voor hem en zijn vertrouwelingen uitvoeren, verdwenen er bedrijfsgoederen en zou er sprake zijn van een zwarte kas. Deze bevindingen komen van Signum Interfocus, een bedrijfsrecherchebureau dat de Breman-top inhuurde na signalen van ernstige misstanden bij de Genemuider vestiging.

Aangifte

Breman Installatiegroep, dat met 1500 mensen in 36 vestigingen een van ’s lands grootste installatiebedrijven is, stelt bij monde van Bernardo Eenkhoorn en Jeu Bielders van Breman Beheer (feitelijk concernleiding) dat er nog geen besluit is genomen over aangifte of mogelijke andere vervolgstappen tegen Van der Kamp, omdat het onderzoek van bedrijfsrecherchebureau Signum Interfocus bij TB nog loopt. Pas als die uitkomsten er zijn volgt er een besluit over of, waarvan en tegen wie er aangifte wordt gedaan. 

FIOD

Wel stellen ze de Belastingdienst op de hoogte te hebben gesteld van het onderzoek naar de problemen bij de installateur in Genemuiden. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft volgens Bielders en Eenkhoorn nu geen onderzoek lopen naar Van der Kamp en de mogelijke integriteitsschendingen. De opsporingsdienst doet daar zelf geen uitspraken over. 

Van der Kamp werd begin deze eeuw al eens veroordeeld voor corruptie in de zogeheten SWZ-affaire; hij kon toen desondanks aanblijven als directeur van de Genemuider vestiging.

Kop van Overijssel