Volledig scherm
© stock

Gewekt door vuurwerk voor bruidspaar

ZWARTSLUIS - Wim van Beers zat rechtop in zijn bed. Het hart bonsde in zijn keel. Afgelopen weekeinde, in de nacht van vrijdag op zaterdag, werd de inwoner van Zwartsluis ruw uit zijn slaap gewekt door vuurwerk. Het werd in de straat achter zijn woning afgestoken ter ere van een die dag getrouwd stelletje. Zwaar vuurwerk, vast niet van Nederlandse makelij, zo vermoedt Van Beers op basis van de harde knallen.

Hij is enkele dagen na het voorval nog steeds erg boos op degenen – vrienden van het bruidspaar - die het vuurwerk hebben afgestoken. “Een geintje voor het bruidspaar is misschien leuk, maar laat die gasten ook even nadenken wat voor gevolgen het heeft voor de mensen die in de buurt wonen. Dit is geen lolletje meer. Absurd om ’s nachts om een uur vuurwerk af te steken in een woonwijk.” Van Beers constateert dat een vuurwerksaluut na bruiloften steeds vaker voorkomt. “Alleen in onze wijk de afgelopen twee jaar zeker drie keer. En in Genemuiden schijn het al helemaal een traditie te zijn. De wijkagente van de politie gaf dat ook toe.” Dat beeld wordt bevestigd door een politiewoordvoerder. “Met name in Genemuiden lijkt het een trend te worden na bruiloften. Daar kijken we hoe we het kunnen beteugelen, bijvoorbeeld door te posten als we weten dat er een bruiloft is. Want we kunnen pas optreden bij een heterdaad.”

Toen hij de harde vuurwerkknallen hoorde, dacht Wim van Beers in een flits terug aan zijn tijd als militair in Libanon. “Door mijn gedachte schoot: wapen pakken en naar de bunker. Maar toen realiseerde ik mij: dit is Zwartsluis”, aldus Van Beers die eind 19080 begin 1981 een half jaar deel uitmaakte van de vredesmissie in Libanon en daar een paar keer onder vuur kwam te liggen. Goed wakker, belde hij het alarmnummer 112. Hij liet de meldkamer via zijn telefoon de knallen horen. “Maar de politie staat machteloos. Om op te kunnen treden moeten ze met eigen ogen zien wie het lontje aansteekt. Eigenlijk betekent het dat iedereen maar z’n gang kan gaan en ongestraft vuurwerk kan afsteken.”

Omdat het steeds vaker voor schijnt te komen en de politie weinig kan uitrichten, zoekt de inwoner van Zwartsluis de publiciteit. Zijn boodschap is voornamelijk bedoeld om feestvierders ervan te doordringen dat het midden in de nacht afsteken van vuurwerk niet door iedereen op prijs wordt gesteld. “Ik ben enorm geschrokken en heb zeker anderhalf uur wakker gelegen voordat ik de slaap weer te pakken had. Maar ik moest er ’s ochtends wel om zes uur uit voor mijn werk als vrachtwagenchauffeur. Nee, ik zat die dag echt niet uitgerust achter het stuur”, aldus Van Beers, die daarnaast beroeps-ballonvaarder is.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel