Volledig scherm
PREMIUM
Een groep Chinese touroperators bracht onlangs een bezoek aan Hasselt. © Pedro Sluiter Foto

Hasselt is als ‘Klein Amsterdam’ nog onontdekt

Van de negen Hanzesteden in het oosten van ons land is Hasselt veruit de onbekendste en trekt ook de minste toeristen. Maar dat moet veranderen en met het rondleiden van Chinese touroperators en de ontwikkeling van het Christoffel(wandel)pad zijn de eerste stappen gezet.

Het stadje aan het Zwarte Water heeft veel te bieden, met name aan mensen die houden van cultuurhistorie, zeggen onder meer Elizabeth Stoit (Marketing Oost), Anky Kosters (TIP) en burgemeester Eddy Bilder. Er wordt wel eens gesproken over ‘Klein Amsterdam’. Want ook Hasselt heeft een grachtengordel met de Prinsengracht, Baangracht, Brouwersgracht en Heerengracht, waaraan tal van fraaie oude panden staan.

 1. 25-jarige zoon laat sporen achter op sociale media: gezin komt uit regio
  PREMIUM

  25-jarige zoon laat sporen achter op sociale media: gezin komt uit regio

  Eén van de zoons (25) van het opgesloten gezin in Ruinerwold is sinds begin dit jaar zeer actief op sociale media. Uit de berichten van deze zoon Jan blijkt dat het gezin jarenlang in Hasselt, Zwartsluis en Meppel woonde en dat hij werkte voor ‘klusjesman’ Josef B., de huurder van de boerderij. Het gezin werd deze week gevonden in een schuilruimte in een boerderij in Drenthe en woonde daar al negen jaar zonder dat de buurt er van wist.
 2. Restauratie moet kerkorgel Zwartsluis ruige, stoere en bruisende klank teruggeven
  PREMIUM
  video - update

  Restaura­tie moet kerkorgel Zwartsluis ruige, stoere en bruisende klank teruggeven

  Een grondige restauratie moet er voor zorgen dat het orgel in de hervormde kerk in Zwartsluis weer net zo klinkt als in 1796. Na drie jaar arbeid, dat regelmatig stil lag door het uitblijven van betalingen, leverde orgelmaker Rudolf Knol in dat jaar het Sluziger orgel op. ,,Toen moet het fantastisch hebben geklonken maar eerdere ingrepen hebben de klank geen goed gedaan’’ , zegt organist Arjan Wegerif over het rijksmonument.

Kop van Overijssel