Hasselt loopt uit voor optocht Euifeest

VideoDoor wagens die de draak steken met de sluiting van veel winkels, de kermis op de Grintwal en de vijf miljoen euro kostende renovatie van de Stenendijk gaat de optocht van het Euifeest dit jaar de boeken in als een editie met veel verwijzingen naar kwesties in Hasselt. Groep 'De Bongerd' werd eerste bij de wagens.

De optocht is traditioneel op de laatste zaterdag van het Euifeest. Wagens met populaire nieuwsthema's als wolven, Max Verstappen, De Luizenmoeder en Trump en Kim Jong-un (‘We make Euifeest great again’) konden in Hasselt niet ontbreken. De wagenbouwers van ‘De Bongerd' kregen de hoogste beoordeling van alle wagens. ‘Renovatie Stenendijk vijf miljoen!?, veur de helft kun’n weij ut wel doen!’ was hun motto.

Aan de optocht deden totaal zeven groepen meer mee dan vorig jaar. Negen wagens, negen groepen kinderen en drie loopgroepen maakten hun opwachting.

In het zonnetje staan zaterdagochtend tientallen mensen bij de vanwege het Euifeest neergezette stadspoort bij de ingang van de Hoogstraat te kijken naar de voorbijkomende wagens. Lilian en Albert Hoepel uit Mastenbroek kijken met hun dochtertje en veel andere bekenden uit de polder daar naar de optocht. ,,Meestal gaan we hier kijken. Op de brug stonden we vanwege drukte vast met de auto, dus we hebben niet alles gezien”, vertelt Lilian Hoepel. ,,Wat we hebben gezien was mooi. Straks lopen we nog even de braderie over.”

Smetje

Aanhoudingen en vernielingen vormen een smetje op deze editie van het Euifeest. Vijf mensen zijn eerder deze week opgepakt vanwege mishandelingen. Ook waren er vernielingen bij de feesttent en werd straatversiering kapot gemaakt.

Bij de optocht was niets te merken van deze incidenten. Onder de klanken van feestnummers als ‘Liever te dik in de kist’ en ‘Y.M.C.A.’ verliep alles zonder noemenswaardige problemen. Zaterdagavond trekt vanaf 18.30 uur de bonte stoet opnieuw door de Hasselter straten.

Volledig scherm
Optocht tijdens het Euifeest trekt door de binnenstad van Hasselt.Foto: Pedro Sluiter Foto 2018 © Pedro Sluiter Foto

Kop van Overijssel