Volledig scherm
De kinderen uit Genemuiden met Kris Hoekman (links op de voorgrond) wachten op de publieke tribune in spanning op het begin van het vragenuurtje. © EPA

Kinderen uit Genemuiden leggen premier Rutte vuur aan de schenen in Tweede Kamer

”Wie bestuurt Nederland? Koning Willem-Alexander of Mark Rutte?” Het is de vraag waarmee de 11-jarige Kris Hoekman uit Genemuiden het vragenuurtje in de Tweede Kamer aftrapt. Een uur lang stellen dinsdag kinderen van onder meer de Eben-Haëzerschool uit Genemuiden vragen aan ministers en premier Rutte.

Met het antwoord van Rutte dat ‘de kiezer’ de baas is, zijn de kinderen uit Genemuiden niet tevreden. Rutte vertelt uiteindelijk dat de koning ‘geen echte macht heeft dat hij dingen kan doen’. Hij is wel een symbool voor de eenheid. „Bij ernstige incidenten kan hij beter dan ik namens ons allemaal zeggen hoe erg het is.” Het kabinet en de Tweede Kamer zijn volgens Rutte de baas omdat het kabinet in de gaten wordt gehouden door de Tweede Kamer. „Eigenlijk zijn wij de baas”, zegt Kamervoorzitter Khadija Arib namens de Kamerleden.

Als eerste achter spreekgestoelte

Als eerste van de kinderen achter het spreekgestoelte staan en een vraag stellen vond Kris ‘best spannend’. ,,Er waren veel mensen. Ik heb de vraag samen met mijn neef verzonnen. Ik was benieuwd hoe het precies was geregeld en de juf heeft de vraag opgestuurd. Ik was wel tevreden met het antwoord.”

Het vragenuurtje is een dag voor de internationale dag voor Rechten van het Kind. 150 basisschoolkinderen uit Nieuw-Vennep, Ossendrecht, Lisse, Zeist en dus Genemuiden kwamen naar Den Haag toe om een keer op de blauwe zetels te zitten. 32 kinderen uit groep 8 van de Eben-Haëzerschool reisden met de bus naar de residentiestad omdat hun vraag werd uitgekozen.

Positieve kijk op politiek

,,We hebben de kinderen gevraagd vragen te bedenken”, vertelt leerkracht Rianne Kraai. ,,De vraag over wie de baas is, hebben we ingestuurd. De kinderen vonden het wel vreemd dat er in Nederland een koning en premier is. Ze vonden het vandaag allemaal erg leuk. Hierdoor krijgen ze een positieve kijk op de politiek en komt de politiek dichterbij.”

  1. Snoeihard knallen met de bussen van Rein (52) uit Hasselt: ‘Ik had gelijk door: hier zit handel in’
    PREMIUM

    Snoeihard knallen met de bussen van Rein (52) uit Hasselt: ‘Ik had gelijk door: hier zit handel in’

    Boem, boem, boem. Op 31 december klinken overal in de regio weer de doffe dreunen van het schieten met carbid. Grote kans dat het ‘wapentuig’, de melkbussen, afkomstig is van Rein ter Bruggen uit Hasselt. Hij heeft een aardig handeltje opgezet en levert melkbussen in verschillende soorten. ,,Met garantie, want ik heb goed spul’’, zegt de man, die Melkbus van Rein, die schiet pas fijn! als slogan hanteert.

Kop van Overijssel