‘Klimmende kraan’ bouwt zelf gaandeweg een windturbine op in Zwartsluis (maar die blijft niet staan)

VideoHet is letterlijk en figuurlijk een innovatief hoogstandje: de ‘klimmende kraan’ van windturbinebouwer Lagerwey uit Barneveld bouwt momenteel een windmolen op in Zwartsluis. En dat doet ie gaandeweg, als een aapje klauterend omhoog.En de geruststellende (of teleurstellende) spoiler: de windturbine wordt ook weer afgebroken.

,,Het is echt een innovatie in de windenergie", zegt sales directeur Ronald Boerkamp van Lagerwey. Het is een compleet nieuwe werkwijze volgens hem. ,,In 2018 hebben we een eerste versie gebouwd van de zelfklimmende kraan. Die kon 60 ton tillen. Maar nu de nieuwe generatie turbines een stuk groter worden moest er ook een nieuwe kraan komen. Deze kan 140 ton tillen.”

 1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
  PREMIUM

  Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

  De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”
 2. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
  PREMIUM

  Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

  Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel