Volledig scherm
De eerste energieléverende woning van Zwartewaterland. © foto Hilma Tieks

Kubuswoning 'Om de Weede' levert energie

Paul Schaap, Erie ten Klooster en hun zoon betrekken half juli hun kubuswoning in Hasselt. Verkoop van hun oude woning in Zwolle-zuid zou nog véél meer energie schelen…

Een moderne kubuswoning, die geen energie vraagt maar juist oplevert. Dat droomhuis aan de Katoenweversgilde in 'Hasselt Om de Weede' hopen Paul Schaap, Erie ten Klooster en hun zoon half juli te betrekken. Afgelopen zaterdag leidden ze met gepaste trots belangstellenden, waaronder wethouder Wolbert Meijer, rond in hun demonstratiewoning, de eerste energieléverende in Zwartewaterland. "We waren al jaren op zoek naar iets anders maar konden in Zwolle niks van onze gading vinden," vertelt Erie, geboren in het nabijgelegen Zwartewatersklooster. "Maar toen we het nieuwbouwplan Om de Weede zagen, waren we direct enthousiast. Een mooi plan, een redelijk vrije invulling en veel mogelijkheden." De grote ramen bieden een geweldig uitzicht op loom grazende koeien. "Ons idee was een woning met een plat dak en veel grote ramen om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen."

Nadeel van een plat dak is dat het in de zomer erg warm kan worden. Een airconditioninginstallatie kost veel energie en daarom ging de familie, tot dan toe naar eigen zeggen niet super 'energiebewust' in de ontwerpfase op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Die werden mede dankzij het duurzaamheidsproject van de gemeente Zwartewaterland ( www.duurzaamdsz.nl ) gevonden en dusdanig opgewaardeerd dat Katoenweversgilde 26 als demonstratiewoning zelfs in aanmerking kwam voor een provinciale subsidie van zo'n 24.000 euro. Alle energiebesparende investeringen, waaronder een warmtepomp voor de verwarming, zonneboiler met collectoren voor het warme water, 31 zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en een pak isolatie voor vloeren, dak en ramen, schat Erie tussen de 35 en 40.000 euro. De terugverdientijd is volgens de berekeningen 15 jaar.

Enige 'dissonant' in het energiezuinige geheel is de schitterende sfeerhaard in de woonkamer: op gas. "Daar hebben we bewust voor gekozen," aldus Erie. "Ik ben gewend te koken op gas en dat wou ik graag zo houden. Qua comfort hebben we op advies alleen de cooker laten vervallen. Als je ziet wat zo'n ding de hele dag verbruikt, dan drink je wel hele dure kopjes thee," klinkt het opvallend milieubewust.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel