Volledig scherm
PREMIUM
Eddy Bilder © ANP

Leerplichtambtenaar onderzocht afgezonderd gezin na zorgen in buurt: alles ‘in orde’, luidde zijn oordeel

Een leerplichtambtenaar van de gemeente Zwartewaterland deed in het verleden onderzoek naar de situatie binnen het gezin dat deze week in afzondering werd aangetroffen in het Drentse Ruinerwold. Volgens burgemeester Eddy Bilder was er destijds geen aanleiding om in te grijpen. De situatie werd ‘in orde’ bevonden.

Voor vertrek naar Drenthe woonde het gezin jarenlang in de gemeente Zwartewaterland: eerst in Hasselt en vervolgens in Zwartsluis. Het ging destijds om een gezin met negen kinderen. Burgemeester Bilder kan dit aantal, om privacyredenen, overigens niet bevestigen. Drie van hen ontvluchtten acht jaar geleden het ouderlijk huis, zo brachten familieleden via een verklaring naar buiten. De overige zes kinderen verbleven vervolgens jarenlang in afzondering met vader Gerrit-Jan van D. op een boerderij in Ruinerwold. 

Van D. wordt inmiddels officieel aangemerkt als verdachte. De politie verdenkt hem van het medeplegen van vrijheidsberoving, witwassen en mishandeling. Inwoners van Zwartsluis en ook Hasselt verklaren dat zij de kleine kinderen van het gezin ook nooit zagen toen zij in hun stad woonden.

Quote

In hoeverre ze thuis onderwijs hebben ontvangen is mij niet bekend. Dat mag overigens wel.

Eddy Beelder, Burgemeester Zwartewaterland

Burgemeester Bilder bevestigt dat er in het verleden op basis van signalen in het verleden door de leerplichtambtenaar onderzoek is gedaan naar het de leerplichtige kinderen van het gezin. Die oordeelde dat de situatie ‘in orde’ was. De bevindingen zijn volgens Bilder ook vastgelegd in een rapport:  ,,Dat is naar de politie gestuurd.’’ De burgemeester weet niet of de kinderen destijds bijvoorbeeld van hun ouders werden onderwezen en daarom ontbraken op een lokale school: ,,In hoeverre ze thuis onderwijs hebben ontvangen is mij niet bekend. Dat mag overigens wel.”

Tip: Lees alles over deze zaak in ons dossier.

 1. Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Netherlands is beter dan Holland’
  PREMIUM

  Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Nether­lands is beter dan Holland’

  Nederland heeft sinds een week een nieuw logo. Het wordt geroemd en verketterd. De Hasselter zakenvrouw Thecla Bodewes sprak uitvoerig mee over het nieuwe merk, als voorzitter van het Internationaal Strategisch Overleg. De tulp moest blijven als beeltenis. ,,De tulp is Nederland. En The Netherlands is beter dan Holland... Holland is een bepaald deel van ons land.’’ Bodewes legt uit.
 2. In de startblokken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk
  PREMIUM

  In de startblok­ken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk

  Waar ooit de golven van de Zuiderzee klotsen en wat later de poldergronden bij Genemuiden waren, verrijst nu de nieuwste woonwijk van de tapijtstad: ’t Tag. Het oostelijk deel was in 2012 met 350 woningen volgebouwd. In Tag West staan al ruim 180 woningen en de bouwactiviteiten gaan voortvarend verder en schieten aardig op in de richting van de in de eerste fase maximaal 230 te bouwen huizen.

Kop van Overijssel