Volledig scherm
Ben T. werd door het programma Gestalkt van SBS6 geconfronteerd met zijn daden. © Gestalkt SBS6

Lugubere varkenskop en doodsbedreigingen: Ben T. veroordeeld voor terroriseren buren in Genemuiden

Hij terroriseerde zijn buren door ze onder meer doodsbedreigingen en een varkenssnuit op te sturen. Zijn zaak werd zelfs behandeld in het televisieprogramma Gestalkt! van SBS6. Vandaag werd de 52-jarige Ben T. uit Genemuiden veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. 

De zaak tegen Ben T. kreeg landelijke aandacht dankzij het televisieprogramma. Het was voor de slachtoffers het laatste redmiddel om af te komen van hun terroriserende buurman. T. heeft alleen bekend dat hij herhaaldelijk op hun woonkamerraam spuugde. De rechtbank acht echter bewezen dat hij ze ook dreigbrieven en een varkenssnuit opstuurde. 

Op die laatste lugubere zending zat dna-materiaal van T., bleek uit onderzoek. De slachtoffers hadden onder meer de doos waarin de snuit zat veiliggesteld. En die doos bleek kort voor de zending te zijn afgeleverd bij buurman T.

Zijn verklaring dat de aangevers de spuug van hem van hun raam hebben gehaald en op de varkenssnuit smeerden, achtte de rechtbank ongeloofwaardig.

App-berichten

T. werd wel vrijgesproken van het sturen van dreigende app-berichten. De telefoon waarvan de berichten kwamen, was niet van hem. Het feit dat die telefoon een zendmast aanstraalde vlak bij het werkadres van T. is onvoldoende bewijs, zo vonden de rechters. 

De rest van de feiten zijn wel bewezen. En die feiten zijn ernstig, schrijft de rechtbank in haar vonnis. Zo leefden de slachtoffers lange tijd uit angst met de gordijnen dicht en de deuren op slot. Hun kinderen durfden op enig moment niet naar school, uit angst de buurman tegen te komen. 

Tegen T. was een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden geëist. De uiteindelijke straf viel dus iets later uit.

Kop van Overijssel