Volledig scherm
Jan en Jannie van Raalte met wat restanten van de twee wietplanten in hun tuin. Jannie heeft een flesje wietolie in de hand. © Pedro Sluiter Foto

Minister Bruins: ‘politie heeft wietplanten terecht weggehaald bij Jan en Jannie uit Hasselt’

De politie heeft juist gehandeld bij het weghalen van twee wietplanten uit de achtertuin van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt. Dat antwoordt zorgminister Bruno Bruins mede namens zijn collega van justitie en veiligheid Ferdinand Grapperhaus op vragen die D66-Kamerlid Vera Bergkamp in twee brieven stelde over de kwestie.

Het echtpaar hield twee wietplanten voor eigen medicinaal gebruik, om er wietolie van te maken voor de behandeling van huidklachten waar Jannie al jaren last van heeft. Na een anonieme klacht zijn de planten op maandag 19 augustus weggehaald door de politie. De publiciteit over die politieactie leverde veel reacties op, plus potjes vol wietolie en cannabisplanten waar Jan nieuwe olie van kan maken zodat Jannie weer voorraad heeft voor een aantal maanden extra. 

Oplossing vinden

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland riepen de Tweede Kamer eerder deze maand in een brief op met spoed een oplossing te vinden voor de problematiek rondom medicinaal gebruik van cannabis. Meer dan 25 andere Nederlandse gemeentes deden dat eerder al. Maar de regels gaan op korte termijn niet veranderen, ook niet voor medicinale wiet. Want het bezitten van cannabisplanten is verboden, antwoordt Bruins. In de Opiumwet worden vijf planten of minder wel gezien als een ‘kleine hoeveelheid voor eigen gebruik’ en dan wordt er ‘in principe’ niet vervolgd. ,,Als een klacht binnenkomt, zal de politie daar echter naar kijken. Bij het aantreffen van planten worden deze in beslag genomen.’’ Daar kan de politie niet van afwijken.

Op recept bij de apotheek

Ook het zelf telen van cannabisplanten voor eigen medicinaal gebruik is verboden, benadrukt Bruins. ,,Medicinale cannabis kan alleen via de apotheek op doktersrecept worden verkregen. Als mensen om medicinale redenen cannabis willen gebruiken, is dat mogelijk via de geëigende medicinale weg. Bij thuisteelt loopt men het risico op inbeslagname. De wet is duidelijk.’’ Dus ook wanneer de politie minder dan vijf cannabisplanten aantreft worden die altijd in beslag genomen. Het Nederlandse gedoogbeleid geldt alleen voor de verkoop van cannabis in coffeeshops. Het bezit en telen van cannabis(planten) valt niet onder dat gedoogbeleid, en is in het geheel niet toegestaan. ,,Voor het telen van een kleine hoeveelheid (vijf planten of minder) voor eigen gebruik geldt wel een lage opsporingsprioriteit, wat inhoudt dat planten alleen in beslag worden genomen en dat er in principe geen vervolging plaatsvindt.’’

 1. Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Netherlands is beter dan Holland’
  PREMIUM

  Topvrouw uit Hasselt drukte haar stempel op ons nieuwe landlogo: ‘The Nether­lands is beter dan Holland’

  Nederland heeft sinds een week een nieuw logo. Het wordt geroemd en verketterd. De Hasselter zakenvrouw Thecla Bodewes sprak uitvoerig mee over het nieuwe merk, als voorzitter van het Internationaal Strategisch Overleg. De tulp moest blijven als beeltenis. ,,De tulp is Nederland. En The Netherlands is beter dan Holland... Holland is een bepaald deel van ons land.’’ Bodewes legt uit.
 2. In de startblokken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk
  PREMIUM

  In de startblok­ken voor de bouw van nog eens honderden woningen in Genemuider wijk

  Waar ooit de golven van de Zuiderzee klotsen en wat later de poldergronden bij Genemuiden waren, verrijst nu de nieuwste woonwijk van de tapijtstad: ’t Tag. Het oostelijk deel was in 2012 met 350 woningen volgebouwd. In Tag West staan al ruim 180 woningen en de bouwactiviteiten gaan voortvarend verder en schieten aardig op in de richting van de in de eerste fase maximaal 230 te bouwen huizen.

Kop van Overijssel