Volledig scherm
De vlag kan uit bij Korenmolen De Zwaluw na het winnen van een geldprijs van 50.000 euro. © Eigen foto.

Nationale Molenprijs naar Hasselt: 50.000 euro voor De Zwaluw

Hasselt/Wormer - Korenmolen De Zwaluw in Hasselt heeft vrijdagmiddag in de Stoomhal in Wormer de Nationale Molenprijs gewonnen.

De uitreiking van de bijhorende cheque ter waarde van 50.000 euro zorgde voor dolblije gezichten, gejuich en 'opluchting' bij de groep Hasseltse molenvrijwilligers die in Wormer het nieuws van de molenjury als eerste en 'live' wilde horen.

De Zwaluw liet de molens Goede Hoop in Mijnsheerenland, de Ulvenhoutse Korenbloem en papierfabriek de Middelste molen in het Gelderse Loenen achter zich. Drie jaar geleden kwam de Molenprijs ook al in deze regio terecht. De 50.000 euro ging toen naar de molen van Fakkert in Hoonhorst. Omdat de organiserende Vereniging De Hollandsche Molen haar 90-jarig jubileum vierde, werd de cheque voor de bouw van een nieuwe molenschuur in Hoonhorst destijds eenmalig verhoogd tot 90.000 euro.

De 'loeispannende' prijsuitreiking zorgde voor 'stomme verbazing' bij de vanochtend naar Wormer afgereisde molendelegatie uit Hasselt. "Je weet dat we zo'n 170.000 euro nodig hebben om onze molen onder meer van de hoognodige nieuwe wieken te voorzien. Afgelopen tijd hebben we zelf ook al zo'n 50.000 euro bij elkaar kunnen sparen en praten. Dan begrijp je zeker wel dat deze cheque al ons opknapwensen ineens wel heel dichtbij brengt. Nu kunnen we echt doorpakken. Geweldig, gewoon super, een pak van ons hart. Een terechte beloning ook voor de inzet van heel veel vrijwilligers om De Zwaluw aan het draaien te houden," laat molenbestuurder Atty Gijssen in een eerste reactie vanuit Wormer weten.

De Molenprijs is na de Museumprijs de grootste publieksprijs voor cultureel erfgoed van Nederland. Het publiek bepaalt in deze wedstrijd welke molen de hoofdprijs verdient. Bijzonder aan deze prijs is dat de molenprojecten die naast de dikste cheque grijpen, wel het aantal stemmen dat zij kregen in euro's krijgen uitbetaald.

 1. Een bijbelambulance, mag dat?
  PREMIUM

  Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

  Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.
 2. Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt blijft in ieder geval tot en met 2021 deelnemen aan de internationale Hanzedagen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland heeft besloten dat Hasselt, sinds 1986 van de partij, er ook de komende jaren bij is. Voor de activiteiten is in de begroting 2.500 euro opgenomen. Dat is al zo sinds het college in 2012 besloot de deelname wat te versoberen en de bijdrage te verlagen van 5.000 naar 2.500 euro.

Kop van Overijssel