Volledig scherm
De vestiging van Royal Buisman in Zwartsluis. © Google Streetview

Nazaat Buisman hoeft advertentie niet te rectificeren

Een nazaat van de oprichter van Royal Buisman in Zwartsluis hoeft geen rectificatie te publiceren over een advertentie die hij begin dit jaar onder andere in de Stentor had geplaatst.

At Blei, om wie het gaat, heeft slechts een ‘opinie gegeven’ over de gedeeltelijke verhuizing van Buisman uit Zwartsluis. De bewoordingen die hij bezigde vormen weliswaar een negatieve kwalificatie, maar niet dermate kwaadsprekend dat ze onrechtmatig zijn, oordeelt de rechter. Ze wegen niet op tegen het belang van de vrijheid van meningsuiting.

‘Smadelijke aftocht’

Ze deed deze uitspraak nadat Buisman een kort geding had aangespannen tegen publicist Blei, een achterkleinzoon van de oprichter. De publicist sprak in de betwiste advertentie zijn gram uit over de gedeeltelijke verhuizing van Buisman uit Zwartsluis naar Helmond … onder de kop ‘Smadelijke aftocht van Buisman uit Zwartsluis’.

Volgens de fabrikant van koffiestroop staat de advertentie vol onwaarheden en suggereerde de schrijver ten onrechte dat het slechter zou gaan met de fabriek. Het tegendeel is waar, stelt Buisman: het is slechts een gedeeltelijke verhuizing, een ander onderdeel van de vestiging in Zwartsluis is juist uitgebreid.

Inzet voor toerisme

De voorzieningenrechter constateert dat Blei er slechts melding van heeft gemaakt dat hij het niet eens is met de gedeeltelijke verhuizing van de productie uit Zwartsluis gezien de historie van het bedrijf. Ze neemt in haar overwegingen het verweer van de scribent op dat hij nauw betrokken is bij de gemeenschap van Zwartsluis en zich inzet voor het vaartoerisme en de werkgelegenheid aldaar.

Kop van Overijssel