Sigarenwinkeltjes in opstand tegen versobering tabaksindustrie, en Kees uit Genemuiden doet mee

videoKees Dijkstra is als eigenaar van een tabakswinkeltje in Genemuiden bezorgd over de mogelijk snelle invoering van het Nationale Preventieakkoord. Over een jaar moeten alle rookwaren aan het zicht zijn onttrokken, krijgen pakjes dezelfde kleur en gaat de accijns (opnieuw) omhoog. ,,Mag het tempo iets omlaag?”

,,Eerst al een leeftijdsverhoging, de verplichte invoer van uit zichzelf dovende sigaretten en verscherpte controles. En dan volgend jaar het afdekken van rookwaar en het verwijderen van alle zichtbare reclame. Met daarnaast alle pakjes in dezelfde saaie, olijfkleurige verpakking om verkoop te ontmoedigen. Nee, het is er allemaal niet leuker op geworden. Daar gaat mijn verdienmodel.” 

 1. Klein beetje wiet kweken? Zwartewaterland staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurgesteld
  PREMIUM

  Klein beetje wiet kweken? Zwartewa­ter­land staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurge­steld

  De soap van de twee wietplanten van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt is voorlopig niet ten einde. Een meerderheid van de gemeenteraad van Zwartewaterland steunde donderdag niet een motie waarbij maximaal vijf wietplanten voor medicinaal gebruik in de gemeente gedoogd zouden worden. ,,Teleurstellend”, noemt Jan dit besluit. Het echtpaar overweegt om aangifte van diefstal te doen en naar de Tweede Kamer te gaan.
 2. Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstadje geweest
  PREMIUM
  Video

  Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstad­je geweest

  Het is precies 60 jaar geleden dat in Genemuiden het Veergat en de Drecht werden gedempt waardoor het water grotendeels uit het centrum verdween. Wat als dit niet was gedaan? Was Genemuiden dan nu een levendig havenstadje aan het Zwarte Water geweest, met door het hele centrum afgemeerde pleziervaartuigen aan de kades? Co Mateboer van Vrienden van Oud Genemuiden, de stichting die een expositie heeft samengesteld over de demping, denkt van niet, maar wil het ook niet helemaal uitsluiten.

Kop van Overijssel