Volledig scherm
© Pedro Sluiter Foto

Sluizen langs Zwarte Water dicht om verwacht hoog water

De sluisdeuren van verschillende sluizen in het Zwarte Water zijn gesloten vanwege het verwachte hoge water. De deuren van de Keersluis De Whaa in Zwartsluis, Keersluis Hasselt en de Sassluis in Genemuiden zijn gesloten, laat het waterschap Drents Overijsselse Delta weten. 

Ook op verschillende locaties op de Vecht zijn maatregelen genomen tegen het hoge water, waar 'bekrammingen' zijn aangelegd. De dijk wordt bekleed met een kunststof doek dat als een soort pleister voor de dijk werkt. Op die manier wordt het kwetsbare gras extra beschermd tegen hoogwater en golfslag. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Thomas a Kempis en bewoners Agnietenklooster vluchten opnieuw van Zwolle naar Hasselt

    Thomas a Kempis en bewoners Agnieten­kloos­ter vluchten opnieuw van Zwolle naar Hasselt

    De klok werd even 590 jaar teruggezet naar het jaar 1429. In dat jaar waren Thomas a Kempis, , de bewoners van het Agnietenklooster en Hanzekooplieden in Zwolle niet meer veilig omdat ze de door de Paus benoemde Bisschop van Utrecht niet wilden erkennen. Op 11 juni 1429 sloegen ze op de vlucht en trokken per boot via de Vecht en het Zwarte Water naar Hasselt. Daar werden ze gastvrij werden ontvangen door de zusters van het Mariaklooster. Op initiatief van de Actuele Moderne Devotie Beweging herhaalde de geschiedenis zich op wat Sint Barnabasdag wordt genoemd. Met nu niet de zusters op de kade, maar de burgemeester en de wethouders van de gemeente Zwartewaterland.

Kop van Overijssel