Volledig scherm
PREMIUM
In het kader van de week van de laaggeletterdheid gaan statushouders in Zwartewaterland op bezoek bij basisscholen om aandacht te vragen voor het thema. Jaminatu Jalloh (23) is samen met vrijwilliger Kees Moezelaar op bezoek bij CBS Het Anker in Hasselt. © Martijn Bijzitter

Statushouder in klas moet kinderen in Zwartewaterland bewust maken van belang alfabetisering

Jaminatu Jalloh (23) vertelde leerlingen van groep 7 van CBS het Anker in Hasselt woensdag over hoe zij Nederlands leerde. Het is één van de activiteiten die in Zwartewaterland in de week van de laaggeletterdheid plaatsvinden.

Hoewel Jalloh nog maar iets meer dan een jaar in Nederland is, spreekt ze de taal al vloeiend en kan ze vrijwel alle vragen van de kinderen uit de klas beantwoorden. ,,Ik vind het goed dat zij leren over laaggeletterdheid. Ik heb al Nederlands geleerd voordat ik hierheen kwam, omdat ik eerst een inburgeringsexamen moest doen.”

 1. Klein beetje wiet kweken? Zwartewaterland staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurgesteld
  PREMIUM

  Klein beetje wiet kweken? Zwartewa­ter­land staat het niet toe: Jan en Jannie zwaar teleurge­steld

  De soap van de twee wietplanten van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt is voorlopig niet ten einde. Een meerderheid van de gemeenteraad van Zwartewaterland steunde donderdag niet een motie waarbij maximaal vijf wietplanten voor medicinaal gebruik in de gemeente gedoogd zouden worden. ,,Teleurstellend”, noemt Jan dit besluit. Het echtpaar overweegt om aangifte van diefstal te doen en naar de Tweede Kamer te gaan.
 2. Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstadje geweest
  PREMIUM
  Video

  Zonder demping in 1959 was Genemuiden wellicht een levendig havenstad­je geweest

  Het is precies 60 jaar geleden dat in Genemuiden het Veergat en de Drecht werden gedempt waardoor het water grotendeels uit het centrum verdween. Wat als dit niet was gedaan? Was Genemuiden dan nu een levendig havenstadje aan het Zwarte Water geweest, met door het hele centrum afgemeerde pleziervaartuigen aan de kades? Co Mateboer van Vrienden van Oud Genemuiden, de stichting die een expositie heeft samengesteld over de demping, denkt van niet, maar wil het ook niet helemaal uitsluiten.

Kop van Overijssel