‘Swarte Sluys’ terug naar 1900, met belhamels die was van de lijn jatten

VideoZelden was een debuut zo’n schot in de roos. Swarte Sluys Anno 1900: ouderwets gezellig en precies op het goeie moment. Zo’n beetje op de helft van dry january, met de hete adem van blue monday al in de nek. Nou, wie dacht dat de louwmaand een mislukking was heeft Zwartsluis gemist.

Volledig scherm
Ondanks de fikse regenbuien tussen door werd er gewoon door gebakken. © Pedro Sluiter Foto

Zwartsluis op de vroege zaterdagavond. Bezoekers worden in een kluwen door de Kerkstraat en Stationsweg gestuwd. Eén blije optocht, handenvol erwtensoep, Jägertee, warme wafels. Gasten parkeren hun goede voornemens rap, kopen een streng dukaten, smullen van gestoofd wild zwijn en hert - ‘ja sorry hoor, even geen vleesschaamte’ - vanuit dampende ketels boven houtvuur. Ze laven zich aan winterwarme cocktails met gember en een flinke scheut rum. Voor je het weet sta je dan met de schoorsteenveger te dansen op een aanstekelijk stukje Ierse folk. Gelukkig heeft de barman ook een hip assortiment 0.0.

  1. Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’
    PREMIUM
    video

    Vermiste poes Vlekje na 4 jaar terug in Zwartsluis dankzij tv-serie: ‘Ik herkende haar in een flits’

    Bart Mooiweer kan het nog steeds niet geloven. Dankzij het televisieprogramma 'Typisch Zwarte Water’, sinds vorige week elke maandag- tot en met donderdagavond te zien op NPO2, is zijn vermiste poes Vlekje na vier jaar weer terug op het oude nest. Bart keek naar de eerste aflevering en herkende de kat, die zich samen met boer Harm Kooiker te goed deed aan een bak bami.

Kop van Overijssel