Hasselt is hard getroffen tijdens de coronacrisis.
Volledig scherm
Hasselt is hard getroffen tijdens de coronacrisis. © Pedro Sluiter Foto

Tien nieuwe doden in corona-epicentrum Zwartewaterland: ‘Een nachtmerrie’

De afgelopen dagen zijn tien mensen vermoedelijk aan corona overleden in de gemeente Zwartewaterland. Zeven personen komen uit Hasselt, drie uit Genemuiden. ,,Het is een enorm aantal in een weekend tijd. Het is een boze droom die steeds meer een nachtmerrie wordt”, vertelt Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder.

Van zeven personen staat volgens Bilder min of meer vast dat oorzaak van het overlijden het coronavirus is. Van drie personen is bij de burgervader de doodsoorzaak niet bekend. 

Toename

Het totaal aantal mensen dat in Zwartewaterland is komen te overlijden waarvan de doodsoorzaak volgens doktoren zeer waarschijnlijk corona was, is gestegen naar 28. Vijf daarvan komen uit Genemuiden, de rest van de overleden personen komt uit Hasselt.

Ongeveer tien mensen zijn gestorven in verzorgingshuis De Hazelaar in Hasselt. Ook een echtpaar in deze stad is afgelopen week door het coronavirus gestorven. ,,Ik heb er geen woorden voor. Het zijn inktzwarte dagen”, vertelde burgemeester Bilder vanavond bij het lokale radiostation Zwartewater FM. ,,De cijfers van opnamen in ziekenhuis zijn wel stabiel in Zwartewaterland. Dat is misschien het positieve bij al dit negatieve nieuws.”

Hasselt is zwaar getroffen door het coronavirus.
Volledig scherm
Hasselt is zwaar getroffen door het coronavirus. © ANP
  1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
    PREMIUM

    Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

    De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”

Kop van Overijssel