Volledig scherm
© Thinkstock

Veroordeling voor laster nu definitief in zaak Ben T. uit Genemuiden

GENEMUIDEN/LEEUWARDEN - Zelfs bij het notabene door hem zelf aangetekende hoger beroep in Leeuwarden kwam Ben T. niet opdagen. Ook het Hof is er klaar mee en zette een strafrechtelijke punt achter de schunnigheden en stalking in Genemuiden.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijdag met het bevestigen van de veroordeling van Genemuidenaar Ben T. (49) eerder dit jaar door de Zwolse rechtbank, een definitieve strafrechtelijke punt gezet achter een spraakmakend stalking- en lasteraffaire in Genemuiden.

Schuldig
In januari jongstleden achtte de rechter in Zwolle bewezen dat T. zijn buurvrouw en buurman vanaf november 2014 tijdenlang anoniem heeft bestookt en voor van alles en nog wat uitgemaakt. Dit gebeurde onder meer met talloze beledigende en schunnige sms-berichten.

Geldboete
Op voorstel van openbaar aanklager Vincent Smink legde de rechtbank de Genemuidenaar hiervoor toen een geldboete op van 1.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Hieraan werd wel een proeftijd van twee jaar gekoppeld onder de voorwaarde dat T. zich in deze periode niet schuldig maakt aan enig strafbaar feit. En als deze boete niet wordt betaald volgt celstraf. Ook moet T. zijn buurman en buurvrouw ieder 350 euro smartengeld betalen.

De Genemuider stalker, die in Zwolle werd veroordeeld zonder zelf aanwezig te zijn bij zijn strafzaak, tekende hoger beroep aan tegen dit rechtbankvonnis bij het gerechtshof in Leeuwarden. Voor de behandeling hiervan werd aanvankelijk een datum in augustus geprikt, maar die werd op verzoek van de verdachte verplaatst naar eind oktober.

De maat vol
Toen T. zich op het laatste moment ook voor deze zelf aangevraagde vervolgzitting afmeldde - het gedupeerde echtpaar en andere betrokkenen waren twee weken geleden al naar Leeuwarden gereisd -, was de maat voor zowel het Friese Hof als justitie vol. Zonder verdere behandeling of beoordeling van de zaak is nu besloten de uitspraak van de Zwolse rechtbank over te nemen en er de stempel 'onherroepelijk' op te drukken.

Tijdens de behandeling van de strafzaak in Zwolle maakten de buren duidelijk dat de anoniem verstuurde beschuldigingen al snel hun hele leven gingen beheersen. Zo werd de buurman met grote regelmaat 'getipt' dat zijn vrouw buitenechtelijke escapades pleegde. "En wat ben je toch een ongelofelijke blinde mol dat je dat niet in de gaten hebt", zo citeerde aanklager Smink destijds uit de vele voorbeelden van de 'vergaande en beschamende' vuilspuiterij in de dagvaarding.

Nadat de slachtoffers uiteindelijk aangifte deden van alle ellende ontdekte de politie dat alle nare sms'jes verstuurd werden vanaf een telefoonnummer dat op naam stond van T.'s partner. Die had eerder verklaard van niets te weten en het telefoonnummer ook niet te kennen.

Verklaring
Deze ontkennende verklaring hield echter geen stand toen bleek dat hetzelfde nummer ook al eens voorbij was gekomen in een ander, eerder strafrechtelijk onderzoek tegen T. Een jaar geleden werd de Genemuidenaar nog veroordeeld voor overtredingen van de Visserijwet en het plegen van valsheid in geschrifte.

Kop van Overijssel