Volledig scherm
Het bestuur van het WaterMuzeFestival in Zwartsluis met (v.l.n.r.) Alette Eenkhoorn, Samantha van Kleef, Corné Winter, Wesley Nieborg en Ivo Eekhoorn noemt de beoordeling een ‘wassen neus’. © Wilbert Bijzitter

WaterMuzeFestival Zwartsluis krijgt geen geld van provincie

De provincie Overijssel geeft dit jaar in totaal 21 kleinere evenementen een steuntje in de rug met een subsidie van 10.000 euro. Maar 34 evenementen kregen niets en dat doet pijn. Volgens een onafhankelijke commissie zijn ze niet vernieuwend of onderscheidend en missen ze regionale potentie.

Tot frustratie bij onder meer de organisatie van het WaterMuzeFestival in Zwartsluis. Tien mille voor het festival was méér dan welkom geweest, zegt organisator Ivo Eenkhoorn. Hij noemt de beoordeling een wassen neus.

,,Als je weet wat ze willen lezen, dan krijg je subsidie", stelt hij. ,,We hadden het anders op moeten schrijven. Aan het festival zelf ligt het niet. Ik ken geen evenement in de omgeving dat theater en cabaret samenvoegt. Het betekent concreet dat we weer creatiever op zoek moeten naar andere inkomsten.’’

Verdeling

Eenkhoorn zet zijn vraagtekens bij de verdeelsleutel. Waarom geen kleinere bedragen? ,,Je kunt ook kijken naar het aantal aanvragers en het bedrag dat je te verdelen hebt. Wij waren ook blij geweest met 1000 euro."

De provincie heeft juist besloten de beschikbare 210.000 euro níét evenredig over de aanvragers te verdelen, zegt woordvoerder Marten Hellendoorn. ,,Dan moet je gaan staffelen, maar dat werkt niet. Dit is het meest verstandig.”

Meetlat

Niet de provincie zelf, maar een onafhankelijke commissie legde de aanvragen langs de meetlat. De commissie bestaat uit deskundigen uit de sport, cultuur, marketing, vrijetijdseconomie en evenementenbranche.

De evenementen konden punten scoren op de volgende onderdelen: onderscheidend karakter, aansluitend bij profiel van de streek, gedragen door de lokale samenleving, regionale potentie en vernieuwend.

Kop van Overijssel