Volledig scherm
De verkoop van de bibliotheek in Hasselt gaat niet door. Bibliotheek Zwartewaterland heeft het pand uit de verkoop gehaald. Verkoop is duurder dan behoud, heeft het bestuur berekend. foto Pedro Sluiter

Wethouder: Stop met bezuinigen op bibliotheken Zwartewaterland

HASSELT/ GENEMUIDEN /ZWARTSLUIS - Wat wethouder Gerrit Knol betreft is het afgelopen met (nog) verder bezuinigen op de bibliotheeksubsidie en houden alle drie kernen van Zwartewaterland een lokale bibliotheekvoorziening.

Als het aan de portefeuillehouder ligt blijven die in Genemuiden (Olde Staduus) en Hasselt (Van der Vechtlaan) zitten waar ze zitten, maar verhuist de huidige vestiging in Zwartsluis uit het Kulturhus naar multifunctioneel centrum De Sluuspoort. Ondertussen staat de bibliotheekruimte in het Kulturhus alweer geruime tijd te koop (vraagprijs 270.000 euro), maar is een overname en daarmee het wegstrepen van de hypotheeklasten (10.200 euro per jaar) nog altijd niet in zicht.

Subsidie
Desondanks zouden de bibliotheken het na dit jaar moeten doen met 365.000 euro gemeentesubsidie per jaar. Ter illustratie: in 2014 was dit nog bijna een half miljoen. Afgelopen paar jaar lukte het ongeveer een ton te bezuinigen. De nog 'openstaande' laatste bezuiniging van 40.000 euro deed voor bestuur en directie van de bibliotheken echter de deur dicht. Letterlijk, want als de gemeente hieraan zou vasthouden, betekende dit volledige sluiting van tenminste een van de drie vestigingen.

Die alarmerende boodschap vond eerder dit jaar zodanig gehoor bij de gemeenteraad dat wethouder Knol opdracht kreeg uit te rekenen wat het dan wel zou kosten om toch iets van een bibliotheekvoorziening in alle drie kernen open te houden. Daar legden bestuur en directie van de bieb een begroting voor 2017 onder, waarbij op zowat 410.000 euro gemeentesubsidie werd gerekend.

Volgende week donderdag heeft de gemeenteraad hierover nog het laatste woord, maar na een politieke peiling is wel duidelijk dat het reddingsplan van verantwoordelijk wethouder Knol donderdag aangenomen gaat worden.

Om te beginnen wordt de bezuinigingseis voor Bibliotheek Zwartewaterland met 25.000 euro verminderd. Verder wil Knol komende drie jaar 20.000 euro beschikbaar stellen om alle sociaal-maatschappelijke informatie- en adviesfunctiese centraliseren in de bibliotheekvestigingen. "Ja, dit betekent dat we stoppen met het financieren van andere informatie- en adviespunten in de gemeente," schetst Knol de keerzijde van de bibliotheekmedaille.

Kop van Overijssel