Zestig sloepen aan start bij twintigste editie ZwarteWaterRace in Zwartsluis

videoMet veel meer ingeschreven sloepen dan voorgaande jaren is zaterdagmiddag in Zwartsluis de twintigste editie van de ZwarteWaterRace van start gegaan. Sloeproeiverenigingen uit het hele land schreven zich met in totaal zestig roeiteams in. 

De prijsuitreiking werd een Fries feestje: Het team Grutte Bear uit Joure werd eerste in de heren hoofdklasse. Het team Lytse Bear uit diezelfde plaats liet in de dames hoofdklasse alle teams achter zich.

Concurrentie

De organisatie spreekt van een geslaagd evenement. Normaal gesproken is er op de ‘sloeproei-agenda’ veel concurrentie van andere wedstrijden in het land, maar dat was nu niet het geval, vertelt Hielke Feenstra. ,,Publiek was er ook aan de kant, hoewel we dat altijd wel wat meer zouden willen. Maar een deel van de vaarroute is natuurlijk buiten Zwartsluis.’’

Kolksluis

De race startte traditiegetrouw in het centrum van Zwartsluis en ging door de Kolksluis direct het Zwarte Water op. Na circa vijf kilometer keerden de sloepen en gingen opnieuw door de Kolksluis, via het centrum van Zwartsluis weer het Zwartewater op. Na circa 2,5 kilometer werd er opnieuw gekeerd en roeiden de deelnemende teams naar de finish in het centrum van Zwartsluis.

Het sloeproeispektakel wordt elk jaar georganiseerd door sloeproeivereniging Zwarte-Water. Er werken bijna vijftig vrijwilligers aan mee. De sloeproeivereniging heeft bijna dertig leden. 

Sloeproeien op het Zwarte Water.
Volledig scherm
Sloeproeien op het Zwarte Water. © Foto Freddy Schinkel
 1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
  PREMIUM

  Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

  De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”
 2. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
  PREMIUM

  Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

  Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel