Zestig sloepen aan start bij twintigste editie ZwarteWaterRace in Zwartsluis

videoMet veel meer ingeschreven sloepen dan voorgaande jaren is zaterdagmiddag in Zwartsluis de twintigste editie van de ZwarteWaterRace van start gegaan. Sloeproeiverenigingen uit het hele land schreven zich met in totaal zestig roeiteams in. 

De prijsuitreiking werd een Fries feestje: Het team Grutte Bear uit Joure werd eerste in de heren hoofdklasse. Het team Lytse Bear uit diezelfde plaats liet in de dames hoofdklasse alle teams achter zich.

Concurrentie

De organisatie spreekt van een geslaagd evenement. Normaal gesproken is er op de ‘sloeproei-agenda’ veel concurrentie van andere wedstrijden in het land, maar dat was nu niet het geval, vertelt Hielke Feenstra. ,,Publiek was er ook aan de kant, hoewel we dat altijd wel wat meer zouden willen. Maar een deel van de vaarroute is natuurlijk buiten Zwartsluis.’’

Kolksluis

De race startte traditiegetrouw in het centrum van Zwartsluis en ging door de Kolksluis direct het Zwarte Water op. Na circa vijf kilometer keerden de sloepen en gingen opnieuw door de Kolksluis, via het centrum van Zwartsluis weer het Zwartewater op. Na circa 2,5 kilometer werd er opnieuw gekeerd en roeiden de deelnemende teams naar de finish in het centrum van Zwartsluis.

Het sloeproeispektakel wordt elk jaar georganiseerd door sloeproeivereniging Zwarte-Water. Er werken bijna vijftig vrijwilligers aan mee. De sloeproeivereniging heeft bijna dertig leden. 

Volledig scherm
Sloeproeien op het Zwarte Water. © Foto Freddy Schinkel
  1. Snelheidsmeter keert in Hasselt geld uit bij goed gedrag: kwart van hardrijders past zich aan
    PREMIUM

    Snelheids­me­ter keert in Hasselt geld uit bij goed gedrag: kwart van hardrij­ders past zich aan

    In Hasselt hebben ze met de eerste safety-safe-snelheidsmeter van Oost-Nederland een primeur. Iedere automobilist die in de Sikkel onder de maximale snelheid van 30 kilometer per uur blijft verdient een paar centen voor de pot. Van de opbrengst mag de buurt na vier weken van de betalende gemeente Zwartewaterland wat leuks uitzoeken. Goed bedrag belonen, is de gedachte. ,,De teller tikt door.”

Kop van Overijssel