Volledig scherm
PREMIUM
Op de voorgrond scholiere Laura Nijdam, achter haar mentor Barbara Kuiper. © Frans Paalman

18 jaar en een burn-out: ‘Het is geen uitzondering meer’

Steeds meer jongeren lopen vast door stressklachten. Gevolg is problemen op school en in het sociale leven. Drie scholen in Zwolle organiseren gezamenlijk een symposium voor scholieren over prestatiedruk.

,,Het is zorgelijk dat zulke jonge leerlingen dit ervaren. We hebben het over leerlingen die aan het begin van hun leven staan en nu al kampen met burn-out-verschijnselen. Het begon sluipenderwijs, maar tegenwoordig is het geen uitzondering meer’’, zegt mentor Barbara Kuiper (43) van het Meander College in Zwolle. Ze is docente Duits en mentor van de bovenbouwklassen op de school. Een van haar mentorleerlingen is de 17-jarige Laura Nijdam uit Nieuwleusen. Ze zit in de zesde klas van het Atheneum en doet over een maand examen.

  1. Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart
    PREMIUM
    Video

    Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedems­vaart

    Het idee van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart om de aloude tekst van het Wilhelmus in een modern jasje te hijsen is hem de afgelopen weken op positieve, maar ook negatieve reacties komen te staan. Maar er zijn meer nieuwe varianten op het Nederlandse volkslied bedacht. Ook door de 9-jarige Anne uit Zwolle. ,,Het rood, wit, blau-auw, o-oranje, maakt mij van bi-innen vrij.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle