Volledig scherm
De man zou via sluwe trucs op WhatsApp geld hebben afgetroggeld van zijn slachtoffers. © ANP XTRA

20 maanden cel geëist voor sluwe digitale fraude in Zwolle en Lelystad

Het Openbaar Ministerie in Lelystad heeft twintig maanden cel geëist tegen een 22-jarige inwoner van Almere, die de kost verdiend zou hebben met verschillende vormen van digitale fraude. Een Zwollenaar is het schip ingegaan met een professionele fotocamera, die hij voor ruim 5000 euro verkocht. De kopers aan de deur lieten op hun telefoon een afschrijving zien van de bank, maar dat bleek achteraf een nep-bankier-app te zijn.

De Zwollenaar vertrouwde het zaakje gelijk al niet en maakte een foto van de meisjes die het toestel kwamen afhalen en van de auto waar ze in stapten. Zo kwam de politie eerder dit jaar uiteindelijk bij Almeerder E.Z. terecht, aan wie ze meerdere aangiftes in het land kon koppelen. Op dezelfde manier was in 2017 al een autoverkoper uit Lelystad voor ruim 10.000 euro het schip in gegaan, met de verkoop van een Audi.

Z. gebruikte ook een andere methode, althans volgens justitie. Hij benaderde slachtoffers via telefoonnummers van bijvoorbeeld Marktplaats via WhatsApp, en deed zich voor als een kind of een ander familielid. Die hadden dan zogenaamde een ander telefoonnummer en appten dat ze dringend geld nodig hadden. Een oudere dame die in de rechtszaal aanwezig was, zei dat ze ruim 5000 euro had overgemaakt, menende dat het voor haar dochter was. Een klein deel ervan, zo’n 1700 euro, is overigens door de bank vergoed.

Code

Een vrij nieuwe methode in oplichtersland was ook Z. niet vreemd. De werkwijze: de oplichter stuurt een appje naar een verkoper op – alweer – Marktplaats en migreert tegelijkertijd het WhatsApp-account naar zijn eigen telefoon. De verificatie-code die de oorspronkelijke eigenaar dan krijgt, wist hij met een smoesje te krijgen: ‘Die code is per ongeluk naar u gestuurd’. En dan werden contactpersonen van de oorspronkelijke eigenaar benaderd om geld over te maken.

En zou Z. op een ‘geniepige en listige wijze’ te werk zijn gegaan om aan de kost te komen, althans volgens de officier van justitie. Zij heeft over de afgelopen jaren geen legale inkomsten kunnen traceren van de verdachte. De verdachte ontkende alles, hoewel bij de inval op zijn kamer in mei dit jaar meerdere telefoons zijn gevonden met nummers en imei-nummers die te linken zijn aan de aangiften. ‘Er komen zoveel mensen over de vloer, die hebben de telefoons achtergelaten’. Verder wist hij van niks. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Zwolle