Volledig scherm
Ongeval bij de Oude IJsselbrug in Zwolle waardoor Marit van Dijk om het leven kwam. © Hugo Janssen

240 uur werkstraf voor
doodrijden scholiere

Voor het veroorzaken van een dodelijke aanrijding met een 14-jarige scholiere is Zalkenaar Willem V. (58) donderdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Daarnaast legde de rechtbank hem een voorwaardelijke rij-ontzegging van een jaar op.

V. reed vorig jaar september de 14-jarige Marit van Dijk aan nabij de Oude IJsselbrug. V. reed vanuit de richting Hattem de brug over en zag niet dat het verkeerslicht voor de fietsoversteekplaats eerst op oranje en daarna op rood sprong. Ook zag hij niet dat de scholiere ging oversteken. Al met al was hij zo'n zes seconden 'afwezig'. Pas bij de klap realiseerde hij zich dat er iets gebeurd was.

Te lang niet opgelet

De rechtbank achtte dood door schuld in het verkeer bewezen. ,,Hij heeft lange tijd niet opgelet en cruciale dingen niet opgemerkt. Zelfs de achter hem rijdende automobilist zag het licht op rood springen en het slachtoffer oversteken.'' Ook zijn er geen verzachtende omstandigheden: het weer was prima en alle installaties werkten naar behoren. V. zei bij de behandeling van de zaak dat hij afgeleid moet zijn geweest, maar hij kan zich niet herinneren waardoor. Vast stond wel dat hij niet met zijn mobiele telefoon bezig was en dat hij ook niet onder invloed verkeerde.

Eis

De 240 uur werkstraf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De geëiste rij-ontzegging van een jaar legde de rechtbank in de voorwaardelijke vorm op. Dit omdat V. zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk.

In samenwerking met indebuurt Zwolle