Volledig scherm
© ANP

40.000 woningen in regio van gas af

Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle willen samen 40.000 huurwoningen in deze regio van het gas halen. Om dat te kunnen waarmaken, is geld nodig. De gemeenten doen een beroep op een Europees duurzaamheidsfonds.

Door samen te werken hopen de steden meer kans te maken op een forse subsidie. Het Europese geld is noodzakelijk: het gasloos maken van de 40.000 huizen kost zo'n 2,7 miljard euro. Het gasloos ombouwen van één woning vraagt een investering van 60.000 à 67.500 euro. Daarvoor wordt de woning geïsoleerd, de gasaansluiting verwijderd en een duurzamer alternatief geplaatst.

De gemeenten werken samen met woningcorporaties en netbeheerders als Enexis en Liander. ,,Met de schaal van onze samenwerking willen we kans maken op de Europese pilot'', zegt Frits Rorink, de Deventer wethouder van duurzaamheid. Deventer en Zutphen hebben wijken aangewezen waar de eerste huizen gasloos worden gemaakt. Woningcorporatie Rentree uit Deventer experimenteert met een gasloze woning. Daar wordt in de gaten gehouden welke kosten ermee gemoeid zijn en of de apparatuur voldoende werkt.

Kabinet

Het Kabinet Rutte III wil dat per jaar 30.000 tot 50.000 huizen van het gas af gaan. Nieuwe wijken worden bijna standaard zonder gasaansluiting gebouwd. De vier gemeenten hebben nog niet afgesproken wanneer de aanvraag richting Brussel de deur uitgaat. Er wordt nog gewerkt aan het plan.

De EU heeft fondsen uit het Junckerplan van 630 miljard euro voor de komende vier jaar. Een deel is voor duurzaamheid.

  1. LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle