Volledig scherm
Hogeschool Windesheim Zwolle. © Tom van Dijke

50 studenten willen geld zien van Windesheim

ZWOLLE - Ruim vijftig studenten van hogeschool Windesheim in Zwolle willen geld terug van de hbo-instelling. Het gaat om extra kosten die ze moesten maken naast het collegegeld.

Bijvoorbeeld voor excursies en de aanschaf van licenties. Hogescholen mogen deze extra uitgaven niet verplicht stellen zonder een gratis alternatief aan te bieden. De ruim vijftig claims komen allemaal van studenten die zeggen dat dat alternatief er niet was of dat ze daarvan niet op de hoogte zijn gesteld.

Verplichte studiekosten
De studentenvertegenwoordiging in de centrale medezeggenschapsraad zit achter de claims. Zij wil zo aandacht vragen voor het probleem van de verplichte studiekosten. "Bij negentig procent van de opleidingen gaat het goed maar het gaat nog niet overal goed. Wij vinden dat elke opleiding in de studiewijzer moet opnemen wat de alternatieven zijn voor bepaalde kosten", zegt Boy Rolloos van de studentgeleding binnen de medezeggenschapsraad. De meeste claims bedragen rond de 120 euro. Het betreft kosten verspreid over meerdere studiejaren.

De formulieren zijn onlangs aangeboden aan het College van Bestuur. Die wil eerst met de docenten van de 'beschuldigde' opleidingen in gesprek alvorens een uitspraak te doen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle