Volledig scherm

60 miljoen voor snel internet

ZWOLLE - Met de leningen aan particulieren, bedrijven en gelegenheids-coörporaties moet de kabel diep de onrendabele gebieden in worden getrokken. Gedeputeerde Staten besloten deze week om 34 miljoen aan leningen en 26 miljoen euro aan subsidies voor een koepelcoöperatie, die de aanvragen van andere coöperaties weegt, een soort 'Glasmij', zoals vroeger de 'IJsselmij' voor elektriciteitsaansluiting zorgde.

Dat trefwoord 'coöperatie' is belangrijk, de provincie wil dat gehuchten of bewoners zich eenmalig verenigen om de kabel naar zich toegerold te krijgen. Voor het bedrag verwacht de provincie een groot deel van de 38.000 particulieren en 2000 bedrijven buiten de bebouwde aan te kunnen sluiten op glasvezel. Ook 150 bedrijventerreinen moeten nog worden voorzien van snel internet, dat allerlei breedbanddiensten mogelijk maakt.

Aansluiten op de kabel heeft een hoge prioriteit gekregen in Overijssel. De provincie wil dat iedereen 'optimale toegang moet hebben tot voldoende breedbandcapaciteit'. Dat is onontbeerlijk voor de concurrentiepositie van bedrijven, ook als ze buiten de stad zitten. Bovendien helpt het mee om de vergrijzende bevolking langer in hun eigen huis te laten wonen.Want breedband maakt monitoring, alarmering en spreekuren van dokters of specialisten op afstand mogelijk.

Een pilot maakte twee jaar geleden duidelijk dat de commerciële partijen (zoals glasvezelbedrijven en grote kabelfirma's als Ziggo, KPNof UPC) uit zichzelf niet de onrendabele gebieden intrekken. De provincie noemt dat zelfs 'marktfalen'. "Zonder een stimulerende en financiële rol van de provincie blijven belangrijke delen van de provincie verstoken van breedband", aldus het voorstel om 60 miljoen uit te trekken, waar de provinciale staten zich op 29 mei over zal buigen.

Wie breedband wil zal zich met andere burgers dus moeten organiseren. Door de leningen kan de investering samen worden gedaan, en de verwachting is dat de prijs van de aanleg door de bundeling sterk kan worden gedrukt. De aansluitprijs per woning wordt op 3000 euro geschat.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle