Volledig scherm
PREMIUM
Deze foto is gemaakt tijdens het bouwen van Gebouw X van Windesheim. © Ruud Ploeg

7800 plastic bollen vol beton moeten gebouw X in Zwolle redden

Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle schittert als vanouds in de zon, maar het staat al een half jaar leeg en dat blijft zeker zo tot na de herfstvakantie. Waarom duurt het allemaal zo lang?

Hoe zit het ook alweer met die foute vloeren?

Een jaar geleden stortte een parkeergarage met een zogenaamde bollenplaatvloer in aanbouw in Eindhoven in. Daarbij kwam een probleem met een nieuwe techniek van vloeren storten aan het licht: het gebruik van voorgefabriceerde breedplaten waar ter plekke beton op wordt gestort, al dan niet samen met plastic bollen om de vloerconstructie lichter te maken. Precies die techniek levert te zwakke vloeren op, vooral als ze grote open ruimtes moeten overspannen. Zoals in gebouw X. Dat moest meteen dicht, ook al liepen er al zeven jaar duizenden mensen rond.

  1. Supporters PEC Zwolle na verplaatsen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’
    Video

    Supporters PEC Zwolle na verplaat­sen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’

    Freddy Eikelboom is als voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle witheet van woede over het besluit van voetbalbond KNVB om de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle te verplaatsen van zaterdag 2 maart naar woensdagavond 13 maart. En dan ook nog eens op het ondoenlijke tijdstip van 18.30 uur. ,,Los wat dit sportief voor PEC Zwolle betekent, is dit een ramp voor supporters. Aan Jan met de pet wordt in voetballand weer eens niet gedacht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle