Volledig scherm
PREMIUM
Stakers van Scania melden zich bij de boot in Zwolle. © Marijn van der Gaag

Aantal stakers bij Scania Zwolle loopt op richting duizend: 'We voeren de druk op'

Ondanks de grote staking bij Scania Production in Zwolle kan het werk vandaag gewoon doorgaan, zegt woordvoerster Nicolien Vrielink. Volgens FNV-kaderlid Gerrit Knol staken vanochtend zo'n 350 collega's en volgen er vanmiddag nog eens 500. Of misschien wel meer. ,,We voeren de druk op. Dat signaal is duidelijk,'' aldus Knol.

Net als drie weken geleden hebben de vakbonden een partyboot gehuurd waar de werknemers elkaar kunnen ontmoeten. Die ligt aangemeerd in de haven, achteraan de Russenweg. Er hangen rode FNV-vlaggen en buiten wordt gepraat en koffie gedronken. Op statafels liggen stapeltjes met formulieren; leden van vakbonden kunnen zich inschrijven voor een stakingsvergoeding. FNV-kaderlid Knol verwacht dat ook niet-vakbondsleden zich aansluiten bij de actie, die samen met CNV wordt georganiseerd.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle