Aanval op drugsschuren in Oost-Nederland: zwijgzame boeren kunnen anoniem ‘klikken’

videoMeldpunt Misdaad Anoniem (M.) lanceert vandaag een grote campagne tegen drugslabs in buitengebieden van Gelderland en Overijssel. Doel is om de zwijgcultuur rondom deze criminele wereld te doorbreken.

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met provincies, gemeenten, Openbaar Ministerie (OM), politie en Land- en Tuinbouw Organisatie Noord (LTO Noord).

LTO is bij de campagne betrokken omdat veel boeren worden benaderd door drugscriminelen. De combinatie van afgelegen bedrijfsruimte en een financieel penibele situatie kan ervoor zorgen dat boeren kwetsbaar zijn voor aanbiedingen uit het criminele circuit.

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

In een gezamenlijk persbericht stellen de deelnemende partijen aan de campagne: ‘Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s’.

Breekijzer

Volgens de campagnevoerders vormen bedreigingen richting getuigen en een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. ‘Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn.’

In de campagne wordt mensen gevraag op te letten en uit te kijken naar opvallend gedrag of opvallende zaken. Bijvoorbeeld naar het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon van iemand.

De campagneposter van Meld Misdaad Anoniem.
Volledig scherm
De campagneposter van Meld Misdaad Anoniem. © Misdaad Anoniem

Intimidatie en geweld

De campagnevoerders melden in hun gezamenlijke persbericht dat er in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnenkwamen over de productie van synthetische drugs. 

Echter: ‘Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet’.

Intimidatie en geweld

Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema reageert: ,,Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor een plek.”

Ben Haarman (voorzitter LTO Noord regio Oost) stelt dat een veilig buitengebied in het belang van alle inwoners op het platteland is. ,,Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen.”

Levensgevaarlijke chemische fabriekjes

In een persbericht van de samenwerkende partijen binnen de campagne, wordt gemeld dat er in de eerste negen maanden van dit jaar in Gelderland en Overijssel 47 anonieme tips binnenkwamen over productie van synthetische drugs. Echter: ‘Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord’.

De drugslabs worden in het persbericht ‘levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen’ genoemd. En: ‘Bij verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken.’

  1. Beste vriend geliquideerde Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’
    PREMIUM
    video & audio

    Beste vriend geliqui­deer­de Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’

    ,,Daar stonden ze Henk op te wachten. Bij de speedboot. Mensen die je koud willen maken hebben alle geduld van de wereld.” Regelmatig schrikt Zwollenaar Mario Roodveldt (64) ’s nachts zwetend wakker. Zijn beste kameraad Henk ‘Oortje’ Wolters werd op oudejaarsavond doorzeefd met meer dan twintig kogels. Aan het begin van zijn strafzaak, waarin Wolters hoofdverdachte was, doet hij voor het eerst zijn verhaal.

In samenwerking met indebuurt Zwolle