Abdi uit Zwolle was crimineel, nu gaat zijn verhaal de wereld over: ‘Elke dag krijg je nieuwe kansen’

MET VIDEOVoor overvallen en een beruchte steekpartij in Zwolle zat Abdi Ali (38) jarenlang in de gevangenis. Als kind ontvluchtte hij de oorlog in Somalië. Geweld gebruiken was voor hem een ‘way of life’. Maar tijdens zijn tweede detentie ging de knop definitief om. Nu heeft de Zwollenaar een eigen bedrijf en helpt hij lotgenoten. Zijn buurman Douwe Dijkstra (37) heeft zijn levensverhaal vastgelegd in een documentaire die op tv komt en volgende week in première gaat op het Nederlands Filmfestival.

13 reacties

 • M Van Deventer

  6 dagen geleden
  Beste Wassink, heeft u het stuk gelezen? Het gaat hier niet om wildplassen. Het gaat om decennia vol zware delicten. Roofovervallen, steekpartijen en deelnemen aan een criminele organisatie als ik het stuk goed gelezen heb. Als het al zo lang mis gaat met deze persoon, die de schuld bij anderen legt, zou ik voorzichtig zijn hem zo snel in de heldenstand te verheffen. Wij kunnen ons prima inleven overigens, alleen in dit geval wel met alle slachtoffers.
 • Peter Horenmans

  7 dagen geleden
  En door met het verheerlijken van deze mensen. Als ik slachtoffer van hen hem was geweest zou ik hier een hele smaak in de mond aan overhouden van dit verheerlijkende stukje journalistiek.
 • Marco Wassink

  7 dagen geleden
  Wat een hoop "zwartkijkers" elke keer weer. Wie van u heeft er alleen of anders voornamelijk, een abbo genomen om de gal te kunne spuwen a la publiek.? Wat er ook allemaal door hem is uitgevreten,...beter ten halve gekeerd dan ten hele gewaald. Inleven in een ander ( levensloop b.v. ) kan ook bijna niemand meer, dat noemen ze sociopaten. Wie zonder zonde is,........
 • M Van Deventer

  7 dagen geleden
  Beste mevrouw Bos, heeft u het stuk gelezen? Deze "held" heeft enorm huisgehouden in onze maatschappij. Hij heeft kans na kans gekregen en was helemaal niet tevreden met wat hij had. Over verantwoording afleggen helemaal maar niet te spreken. En eh, of iemand de criminaliteit heeft verlaten weet je pas na jaren. Hoe we zo iemand, zo snel na dato kunnen ophemelen is mij een raadsel.
 • Y bethume

  7 dagen geleden
  Ik kan er respect voor hebben dat iemand die in de goot heeft gelegen, in de onderwereld heeft rondgedoold, geweld heeft gebruikt etc. zich (met hulp) zo weet te transformeren dat hij nu anderen kan helpen juist om te voorkòmen dat wat hij heeft gedaan zich herhaalt. En dat dat helpt hebben meerdere ex verslaafden, buurtwerkers enz. allang bewezen.