Afbeelding ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © ANP

Actie: bezoekers station Zwolle kunnen 19 november gratis naar de wc

Op reis, boodschappen aan het doen, druk aan het shoppen en dan moet je plotseling - uit het niets - heel nodig naar het toilet. Dan loop je het risico dat er geen (openbaar) toilet in de buurt is. Op dinsdag 19 november, die in het teken staat van de Wereld Toiletdag, vraagt de Toiletalliantie aandacht voor het belang van meer openbare toiletten. Ook in Zwolle komt de organisatie in actie.

De toiletalliantie bestaat uit de Maag Lever Darm Stichting en twaalf maatschappelijke organisaties. Zij zijn zich als geen ander bewust van het belang van opengestelde en toegankelijke toiletten, maar merken op dat die nog te vaak ontbreken in de openbare ruimte. Tijdens het boodschappen doen of winkelen, lopen veel Nederlanders tegen het probleem aan dat er geen toilet in de buurt of aanwezig is. Is er wel een toilet aanwezig, is het nog te vaak weggestopt. In een magazijn of onderin een parkeergarage bijvoorbeeld.

Voorbeeld nemen aan station Zwolle

Op dinsdag 19 november worden de bezoekers aan de openbare toiletten op station Zwolle ontvangen door de vrolijke en komische toiletdames ‘Spik en Span’. Bezoekers kunnen die dag gratis naar het toilet. De bezoekers hebben ieder een ‘waarde’ van 70 cent. Sanifair doneert de totale opbrengst aan de Maag Lever Darm Stichting. Laatstgenoemde noemt de openbare toiletten op station Zwolle een mooie stap in de goede richting.

Quote

We hopen dat de aandacht die deze actie genereert voor andere stations en gemeente in Nederland een voorbeeld kan zijn.’’

Bernique Tool, Maag Lever Darm Stichting

,,Ons doel is dat niemand meer thuisblijft vanwege het tekort aan openbare toiletten’’, vertelt Bernique Tool, directeur van Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie. ,,We hopen dat de aandacht die deze actie genereert voor andere stations en gemeenten in Nederland een voorbeeld kan zijn.’’ De organisatie hoopt dat er in 2023 om de 500 meter in alle stadscentra een toegankelijk toilet is.

In samenwerking met indebuurt Zwolle