Volledig scherm
Lelystad Airport. © Robin Utrecht

Actiegroepen Lelystad Airport vragen minister om gang naar de bestuursrechter alsnog toe te staan

De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) hebben minister Cora van Nieuwenhuizen gevraagd om beroep open te stellen tegen het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. SATL zegt zich te beroepen op Europese regels.

‘De Nederlandse regering staat open voor een bestuursrechtelijk beroep op luchthavenbesluiten voor regionale luchthavens’, schrijft SATL in een persbericht. ‘Dit geldt echter niet voor de regionale luchthavens Lelystad Airport, Groningen Airport Eelde, Maastricht-Aachen Airport en Rotterdam Airport, waarvoor het Rijk in de Nederlandse wet een bewuste uitzondering maakt.’

Burgerrechter

Om in het verweer te gaan tegen het luchthavenbesluit voor de nieuwe vakantieluchthaven is SATL daarom aangewezen op de burgerrechter. ‘Dit is een voor burgers uiterst kostbare en tijdrovende weg, mede omdat de burgerrechter normaal gesproken geen uitspraken doet over bestuursrechtelijke zaken zoals luchthavenbesluiten’, stellen de actiegroepen.

Volgens SATL is deze situatie in strijd met Europese richtlijnen. ‘Deze stellen namelijk dat burgers bij luchthavenbesluiten altijd een ruime toegang tot de bestuursrechter moeten hebben. Dus ook in het geval van Lelystad Airport.’

Kostbaar

SATL beticht de Nederlandse staat ervan dat deze bewust de beroepsmogelijkheden voor grote regionale luchthavens buiten de wet heeft gelaten. ‘Immers, op deze manier is een gang naar de rechter zodanig zwaar en kostbaar, dat burgers minder geneigd zijn om tegen plannen als Lelystad Airport in verweer te komen’, schrijven de actievoerders.

SATL eist dat de minister zich houdt aan de geldende Europese wetgeving en overweegt anders alsnog een zaak aan te spannen bij de burgerrechter.

In samenwerking met indebuurt Zwolle