Volledig scherm
Sporenonderzoek na het schietincident aan de Zwolse Van Disselstraat, eind september. © Stefan Verkerk

Advocaat: Zwollenaar Idris M. ontkent moordpoging én opdracht huurmoord

Zwollenaar Idris M. (26) ontkent een poging tot moord en het opdracht geven voor een andere moord. Hij heeft inmiddels wel zelf aangifte gedaan van een aanslag op hem zelf, in september bij zijn Zwolse woning. 

Dat stelt zijn advocaat Rutger van Veen. De jongere broer van Idris, Abas (25), wordt van dezelfde feiten verdacht. Hij zit echter nog altijd vast in Duitsland en is nog niet inhoudelijk gehoord. 

Doelwit

Idris en Abas werden ruim vijf weken geleden opgepakt in Zwolle respectievelijk het Duitse Gronau. Ze zouden in 2016 op de Wijheseweg twee plaatsgenoten in hun bus hebben beschoten. Die raakten daarbij gewond. Daarnaast worden de broers ervan verdacht dit jaar de opdracht te hebben gegeven iemand te laten vermoorden; ze zouden de beoogde schutter het wapen hebben geleverd en hem 5000 euro hebben willen betalen voor de liquidatie. Wie het doelwit was, is nooit duidelijk geworden. De politie pakte hen op dat moment op uit vrees voor een escalatie van geweld in Zwolle. De politie denkt aan een conflict in het drugsmilieu. 

Automatisch wapen

Idris M. zat sinds zijn arrestatie in beperkingen, zijn advocaat mocht om die reden niets kwijt over de zaak. Vorige week zijn die volgens Van Veen opgeheven. Idris M. heeft volgens Van Veen zelf inmiddels aangifte gedaan van de aanslag op zijn persoon, op 22 september bij zijn voormalige woning aan de Zwolse Van Disselstraat. Hij werd toen door een nog onbekende man op een scooter onder vuur genomen met een automatisch wapen en raakte daarbij lichtgewond. 

Eenzijdig

Van Veen: ,,We hebben de indruk dat er eenzijdig wordt gerechercheerd. De politie richt zich vooral op Idris en Abas, méér dan op de daders van die schietpartij. Idris voelt zich als een dader behandeld door Justitie en de burgemeester.’’

Verband

De politie onderzoekt momenteel ook de schietpartij op 26 oktober aan de Zwolse Klooienberglaan waarbij een 26-jarige Zwollenaar in de arm werd geschoten; mogelijk is er een verband met de aanslag op Idris. Advocaat Van Veen stelt echter dat Idris momenteel geen verdachte is in die zaak. Van Veen: ,,Ik heb geen verband tussen die twee incidenten gezien.’’ Vorige week werd een 22-jarige man uit Den Haag opgepakt; hij zou in de Hofstad de auto hebben gestolen die bij die schietpartij gebruikt is. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle